Prokuratúra žiada pre exprezidenta Sarkozyho štyri roky väzenia

Francúzska prokuratúra žiada súd v Paríži, aby bývalému prezidentovi krajiny Nicolasovi Sarkozymu obvinenému z korupcie vymeral štyri roky väzenia, z toho dva nepodmienečne. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

08.12.2020 23:29
Sarkozy Foto: ,
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prichádza na pokračujúce súdne pojednávanie do budovy súdu v Paríži v pondelok 7. decembra 2020.
debata (6)

Rovnaký trest žalobcovia žiadajú tiež pre Sarkozyho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga, ako aj pre prokurátora Gilberta Aziberta.

Sarkozy a Herzog čelia obvineniam z korupcie a zvýhodňovania na základe údajného pokusu o podplatenie Aziberta z roku 2014 so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane.

Bývalý prezident to mal oplatiť podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o „pohodlnú“ pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v inkriminovanom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal.

Obvinenia voči Sarkozymu sú založené na nahrávke telefonických konverzácií medzi ním a Herzogom.

Sarkozy v pondelok na súde odmietol obvinenia vznesené voči svojej osobe. „Nikdy som sa nedopustil ani najmenšieho úplatkárstva,“ povedal exprezident a vyhlásil, že podnikne „všetky dostupné kroky“, aby očistil svoje meno.

Predpokladá sa, že súdny proces sa skončí vo štvrtok. Obvineným v prípade usvedčenia hrozí až desaťročný pobyt vo väzení a pokuta do jedného milióna eur. Sarkozy, 65-ročný pravičiar, ktorý stál na čele Francúzska v rokoch 2007 – 2012, je prvým lídrom v moderných dejinách krajiny, ktorý sa posadil na lavicu obžalovaných, pripomína AFP.

Sarkozy je obvinený aj z prijatia miliónov eur od bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007 a prekročenia finančného limitu počas neúspešnej kampane v roku 2012.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy