Benátky zaplavila vysoká voda, protipovodňový systém sa neaktivoval

Vysoká voda zaplavila v utorok Námestie svätého Marka ako aj väčšinu vyhľadávaných lokalít v Benátkach. Stalo sa tak pre vietor, ktorý bol silnejší než sa očakávalo, v dôsledku čoho sa najprv nepodarilo aktivovať systém protipovodňových bariér. Nakoniec bol uvedený do prevádzky okolo tretej hodiny ráno, informovala agentúra DPA.

09.12.2020 08:19
debata (3)

Nový protipovodňový systém pozostávajúci zo 78 ponorných vrát sa aktivuje v prípade, ak predpokladaná výška vodnej hladiny dosiahne minimálne 1,3 metra. V utorok sa očakával nárast na 1,25 metra, neskoro popoludní však už dosahovala 1,38 metra.

Vysoká voda zaplavila v utorok 8. decembra 2020...
Vysoká voda zaplavila v utorok 8. decembra 2020...
+4Vysoká voda zaplavila v utorok 8. decembra 2020...

V dôsledku toho boli zatopené viaceré obchody a Benátčania sa napriek vyvýšeným chodníkom brodili vo vode. Škody len prehĺbili straty miestnej ekonomiky, ktorá pre koronavírusovú pandémiu prišla o príjmy z turizmu. „Bohužiaľ počasie je slobodnejšie ako my, robí si čo sa mu zachce,“ uviedol benátsky starosta Luigi Brugnaro v reakcii na neočakávane silný vietor, ktorý vial od Jadranského mora.

V júli Benátky úspešne vyskúšali nový protipovodňový systém nazvaný Mojžiš (MOSE, akronym z talianskeho názvu Modulo Sperimentale Elettromeccanico) pozostávajúci z 78 bariér, ktoré je v prípade potreby možné zdvihnúť pomocou natlakovaného vzduchu a vytvoriť tak hrádzu. Benátky má chrániť pred prílivovými vlnami siahajúcimi až do výšky troch metrov. Mesto pred záplavami ochránil v októbri, uvádza DPA.

Benátky v novembri 2019 zažili najhoršie záplavy za posledných vyše 50 rokov, keď hladina vody v lagúne vystúpila na 1,87 metra. Vysoká voda sa očakáva prinajmenšom do piatka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #povodne