Maroko obnovilo diplomatické vzťahy s Izraelom

Maroko vo štvrtok potvrdilo "obnovenie" diplomatických vzťahov s Izraelom. O dosiahnutí tejto prelomovej dohody o normalizácii vzťahov informoval vo štvrtok americký prezident Donald Trump s tým, že ju sprostredkovali Spojené štáty.

10.12.2020 23:35
debata (2)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil daný krok za „historický“ a dodal, že čoskoro sa začne i priama letecká preprava medzi Izraelom a Marokom, informovala tlačová agentúra AFP.

Netanjahu v televíznom príhovore zároveň poďakoval marockému kráľovi Muhammadovi VI. za „prelomové rozhodnutie priniesť mier medzi nás“ a vyhlásil, že ľud oboch krajín má „v moderných časoch vrúcny vzájomný vzťah“.

Marocký vládca po telefonáte s Trumpom uviedol, že jeho krajina „obnoví oficiálne kontakty a diplomatické vzťahy“ so židovským štátom, uvádza sa vo vyhlásení kráľovského paláca. Rabat zároveň vyzdvihol rozhodnutie Washingtonu uznať suverenitu Maroka nad územím sporného regiónu Západná Sahara.

Postoj Organizácie Spojených národov (OSN) k otázke Západnej Sahary podľa zostáva podľa AFP po štvrtkovom kroku USA „nezmenený“.

Maroko a Izrael mali v 90. rokoch svoje styčné úrady v Tel Avive a Rabate, v roku 2000 ich však zatvorili.

Maroko je od augusta po Spojených arabských emirátoch, Bahrajne a Sudáne už štvrtou arabskou krajinou, ktorá sa zaviazala, že nastolí diplomatické vzťahy so židovským štátom.

Trumpov poradca a zať v jednej osobe Jared Kushner uviedol, že je iba otázkou času, kedy k normalizácii vzťahov s Izraelom pristúpi aj Saudská Arábia. „Zblíženie sa Izraela a Saudskej Arábie po diplomatickej stránke je nevyhnutné, je však treba pre tento krok vypracovať časový rámec,“ povedal novinárom Kushner.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Maroko #Donald Trump #diplomatické vzťahy