Putin zablahoželal Bidenovi k víťazstvu, je pripravený spolupracovať

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok zablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických novembrových prezidentských voľbách a uviedol, že je pripravený "spolupracovať". Putin zároveň vyjadril nádej, že ich krajiny dokážu dať bokom názorové rozdiely, aby mohli spoločne podporovať bezpečnosť vo svete. Informoval o tom tlačový úrad Kremľa, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP a ruská štátna tlačová agentúra TASS.

15.12.2020 11:26 , aktualizované: 23:22
debata (139)

Putin v telegrame zaželal Bidenovi počas nadchádzajúceho úradovania v Bielom dome veľa úspechov, oznámil Kremeľ.

„Za seba môžem povedať, že som pripravený spolupracovať a udržiavať s vami kontakty,“ uviedol Putin v odkaze.

Ruský prezident bol jedným z posledných zvyšných lídrov svetových veľmocí, ktorí vyčkávali s gratuláciou Bidenovi. Za nasledujúceho prezidenta USA ho v pondelok miestneho času potvrdil Zbor voliteľov.

Predstavitelia v Moskve vrátane šéfa ruskej volebnej komisie a ministra zahraničných vecí už skôr kritizovali proces amerických volieb a označili ho za zastaraný a nereprezentujúci vôľu ľudu.

Putin v gratulačnom telegrame Bidenovi uviedol, že ich krajiny „nesú osobitnú zodpovednosť za svetovú bezpečnosť a stabilitu“.

V telegrame tiež napísal, že si je istý, že Rusko a Spojené štáty môžu „napriek názorovým rozdielom skutočne prispieť k vyriešeniu mnohých problémov a výziev, ktorým svet v súčasnosti čelí“.

Biden podľa očakávania zaujme prísnejší postoj voči Rusku než odchádzajúci prezident USA Donald Trump, ktorého počas predvolebnej kampane ostro kritizoval za „ústretové vzťahy s mnohými autokratmi po celom svete, v prvom rade s Vladimirom Putinom“.

Rusko bolo obvinené zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016 v prospech Trumpa – v nádeji, že bude presadzovať mäkšiu politiku voči Moskve.

Duda blahoželal s mesačným oneskorením

Poľský prezident Andrzej Duda zagratuloval v utorok s viac ako mesačným oneskorením Joeovi Bidenovi k víťazstvu vo voľbách za prezidenta USA. Stalo sa tak deň po tom, ako americký Zbor voliteľov oznámil, že Biden vo voľbách porazil úradujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra DPA.

Duda zablahoželal Bidenovi k úspechu vo voľbách a poprial mu „veľmi úspešné funkčné obdobie ako 46. prezidentovi Spojených štátov“. Poľský prezident vo svojom posolstve konštatoval, že „vzťahy medzi Poľskom a USA sú vynikajúcim príkladom toho, čo je skutočné strategické partnerstvo a aké ciele je možné dosiahnuť spoločným konaním“. Deklaroval aj, že vzťahy medzi Poľskom a USA sú pilierom európskej a transatlantickej bezpečnosti a stability.

V texte Dudovej gratulácie sa tiež uvádza, že „naše štáty a národy vyznávajú rovnaké ideály a hodnoty, ktorých podstatou sú nepochybne sloboda, spravodlivosť, demokracia a nadradenosť medzinárodného práva“.

Duda je súčasťou konzervatívneho poľského vedenia, ktoré Európska únia obviňuje z porušovania demokracie. Duda bol zároveň dosiaľ veľkým spojencom dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, pričom dokonca navrhol premenovať vojenskú základňu v Poľsku na Fort Trump. Trump zasa Dudu podporil v júni tohto roku, keď ho tesne pred prezidentskými voľbami v Poľsku pozval na návštevu do Bieleho domu.

Spravodajský portál Wiadomości si všimol, že poľský prezident Bidenovi oficiálne zablahoželal ako k jedna z posledných hláv štátov v Európe. Biden totiž prijímal gratulácie k zvoleniu za prezidenta USA už po svojom prelomovom víťazstve v štáte Pensylvánia. To bolo potvrdené 7. novembra a Bidenovi umožnilo dosiahnuť hranicu požadovaných hlasov voliteľov na zisk prezidentského úradu. Duda vtedy Bidenovi blahoželal k úspešnej volebnej kampani.

Zbor voliteľov v Spojených štátoch, ktorý formálne volí prezidenta USA na základe výsledkov novembrových volieb, sa zišiel v jednotlivých štátoch USA v pondelok 14. decembra – večer miestneho času ukončil hlasovanie a za víťaza prezidentských volieb v pomere 306 ku 232 hlasov potvrdil Bidena. Ten potreboval na víťazstvo najmenej 270 hlasov voliteľov.

Bývalý viceprezident USA Biden (2009–17), ktorý kandidoval v tandeme s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, sa stane v poradí 46. americkým prezidentom. Jeho slávnostná inaugurácia sa uskutoční 20. januára 2021.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #prezidentské voľby v USA