Talianski intelektuáli vrátili Francúzsku rad Čestnej légie

Dvaja známi talianski intelektuáli sa rozhodli vrátiť Francúzsku svoje vyznamenania Rad Čestnej légie. Vysvetlili, že tak robia na protest proti udeleniu tohto vyznamenania egyptskému prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu, ktorého vláda podľa ich názoru nechráni ľudské práva.

15.12.2020 19:08
Corrado Augias / Rad Čestnej légie /... Foto: ,
Corrado Augias ukazuje novinárom francúzske vyznamenanie Rad Čestnej légie pred tým, ako ho vrátil Francúzsku na pôde francúzskeho veľvyslanectva v Ríme v pondelok 14. decembra 2020
debata (4)

Svoje vyznamenanie Francúzsku v pondelok vrátil dlhoročný novinár denníka La Repubblica a bývalý poslanec Európskeho parlamentu Corrado Augias. Jeho príklad mieni nasledovať aj Giovanna Melandriová, bývalá talianska ministerka kultúry a v súčasnosti riaditeľka rímskeho múzea súčasného umenia Maxxi.

Kauza Regeni

Obaja intelektuáli ako dôvod svojho rozhodnutia uviedli prípad z roku 2016, keď sa taliansky doktorand Giulio Regeni v Káhire stal obeťou únosu, mučenia a vraždy, ale aj ďalšie prípady, keď súčasný egyptský režim porušil ľudské práva.

Sísímu bolo francúzske vysoké štátne vyznamenanie udelené začiatkom septembra počas jeho návštevy v Paríži. Zhodou okolností sa tak stalo práve v čase, keď prokurátori v Ríme v príslušnom výbore talianskeho parlamentu opisovali mučenie, akému bol Regeni vystavený.

AFP dodala, že rímski prokurátori minulý týždeň v kauze Regeniho začali vyšetrovanie štyroch vysokopostavených príslušníkov egyptských bezpečnostných síl.

Augias v pondelok vo svojom prejave pred francúzskym veľvyslanectvom v Ríme uviedol, že súhra týchto dvoch udalostí bola naňho príliš silná a nemohol „sa zdržať reakcie“.

Melandriová v pondelok na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook uviedla, že bude nasledovať Augiasov príklad a vyznamenanie, ktoré jej Francúzsko udelilo v roku 2003, tiež vráti. Uviedla, že je to síce smutné, ale je potrebné dať najavo, že slovo „česť čosi znamená“ a že ju „chceme brániť, posilňovať a naďalej si ctiť v demokratickej Európe i globalizovanom svete“.

Udelenie vyznamenania v tichosti

Sísího štátna návšteva vo Francúzsku vyvolala protesty aktivistov za ľudské práva, ktorí kritizovali, že Paríž egyptského prezidenta prijíma napriek najtvrdším represiám, aké Egypt pod jeho vedením zažíva vo svojich novodobých dejinách.

AFP podotkla, že v čase týchto protestov sa ešte nevedelo, že Macron udelil Sísímu najvyšší stupeň Radu Čestnej légie – Veľkokríž.

Slávnostné odovzdávanie tohto vyznamenania sa konalo pred večerou v Elyzejskom paláci bez prítomnosti médií. Udalosť nebola uvedená ani v oficiálnom programe prezidenta Emmanuela Macrona. Prezidentský palác následne uviedol, že takýto akt je zvyčajne súčasťou protokolu počas štátnych návštev.

Francúzsky veľvyslanec v Taliansku Christian Masset vyhlásil, že rešpektuje Augiasovo rozhodnutie, súčasne však vystúpil na obranu politiky francúzskej vlády v oblasti ľudských práv.

Na svojom konte na Twitteri Masset napísal, že „Francúzsko je v prednej línii pri obrane ľudských práv a nerobí žiadne kompromisy“. Dodal, že počas Sísího návštevy v Paríži sa diskutovalo „o mnohých prípadoch (z tejto sféry) tým najvhodnejším a najefektívnejším spôsobom“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rad Čestnej légie