Biden zvažuje, že do vlády nominuje ďalšie ženy

Novozvolený americký prezident Joe Biden zvažuje vymenovať za ministerku energetiky bývalú guvernérku Michiganu Jennifer Granholmovú. Ministerstvo federálnych prírodných zdrojov by mala viesť kongresmanka za štát Nové Mexiko Deb Haalandová. Informovali o tom v noci na stredu agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na informované zdroje.

16.12.2020 07:49
Jennifer Granholmová Foto: ,
Jennifer Granholmová na archívnej snímke z roku 2016
debata (20)

Granholmová (61) spolupracovala s Bidenom v čase, keď v rokoch 2009 – 2017 zastával post viceprezidenta USA v administratíve Baracka Obamu. V roku 2008 spoločne pracovali na koordinácii záchranného balíka pre automobilový priemysel.

Granholmovej vedomosti a podpora obnoviteľných zdrojov energie sú podľa agentúry AFP v súlade s Bidenovým proklamovaným cieľom transformovať americký priemysel na hospodárstvo s čistou energiou a nulovými emisiami do roku 2050. Jej skúsenosti by tiež mohli pomôcť urýchliť vývoj a prijatie elektromobilov i potrebnej siete nabíjacích staníc, čo patrí medzi Bidenove priority, konštatuje AFP.

Deb Haalandová (60) sa v roku 2018 stala jednou z trojice amerických Indiánok, ktoré sa po prvýkrát v histórii USA dostali do Snemovne reprezentantov. Ak jej prípadnú nomináciu potvrdí aj Senát, stane sa prvou americkou Indiánkou na čele niektorého z vládnych úradov.

Americký Zbor voliteľov v pondelok oznámil, že Biden vo voľbách porazil úradujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa. Hlasovanie Zboru voliteľov, ktorý formálne volí prezidenta USA na základe výsledkov novembrových volieb, sa uskutočnilo v pondelok, pričom Bidenovi odovzdali 306 hlasov a jeho protikandidát Donald Trump dostal hlasy od 232 voliteľov. Biden potreboval na víťazstvo 270 hlasov. Jeho slávnostná inaugurácia sa uskutoční 20. januára 2021.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA