Francúzski colníci skonfiškovali vyše 27-tisíc vzácnych historických predmetov

Francúzske colné úrady v stredu informovali, že sa im podarilo zaistiť vyše 27-tisíc historických artefaktov nevyčísliteľnej hodnoty. Sú medzi nimi napríklad náramky z doby bronzovej či mince z obdobia Rímskej ríše.

17.12.2020 21:51
debata (1)

Tisíce vzácnych predmetov tajne nazhromaždil na východe Francúzska jediný muž, uviedla tlačová agentúra AFP, odvolávajúc sa na vyhlásenie colných úradov.

Skonfiškovanie dovedna 27 400 artefaktov bolo výsledkom jednoročného vyšetrovania, ktoré vo veci viedli francúzski colníci v spolupráci s belgickými úradmi a francúzskym ministerstvom kultúry.

Muž predmety nazhromaždil za účelom osobnej zbierky, ale aj obchodovania. Jeho identitu nezverejnili. Artefakty sa mu podarilo nájsť vďaka detektorom kovov, ale podľa všetkého aj pomocou svojich zrejme hlbších archeologických znalostí.

Prípad teraz majú v rukách justičné orgány, pričom mužovi hrozí vysoká finančná pokuta a možno aj trest odňatia slobody.

Podozrenie tento muž prvýkrát vzbudil v roku 2019, keď úradom oznámil, že náhodou objavil 15-tisíc rímskych mincí na pozemku, ktorý získal v Belgicku. Francúzski colníci neskôr potvrdili, že mince boli nazhromaždené „vyplienením viacerých miest vo Francúzsku“.

Skonfiškovanie artefaktov je podľa francúzskeho ministra hospodárstva a financií Bruna Le Maira „jasnou správou pre tých, ktorí nás pre zisk a sebecké potešenie, pripravujú o spoločné dedičstvo a mažú celé kapitoly našich dejín“. Zhabané predmety opísal minister ako „poklad nevyčísliteľnej hodnoty“.

Zbierka obsahuje tisícky mincí, vrátane strieborných, z obdobia starovekej Rímskej ríše. Taktiež sú v nej náramky a tzv. nákrčníky z doby bronzovej aj doby železnej. Obsahuje tiež predmety zo stredoveku či renesancie, ale aj vzácny a ojedinelý dvanásťsten z obdobia Rímskej ríše, akých sa dosiaľ na svete našlo len zhruba 100 kusov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #historické artefakty