Severovýchod USA sužuje silná búrka, miestami napadalo i cez meter snehu

Na severovýchod Spojených štátov udrela prvá tohtoročná snehová búrka, ktorá na niektorých miestach priniesla dlho nevídané a niekedy aj rekordné množstvo snehu.

17.12.2020 22:33
Sneh / Sneženie / Foto: ,
Žena odhŕňa sneh pred svojím domom 17. decembra 2020 v americkom meste River Edge
debata (1)

Silné sneženie sprevádza tiež vietor s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu. Americká Národná meteorologická služba (NWS) preto vyzvala občanov, aby čo najmenej cestovali, varuje tiež pred možnými výpadkami elektriny. Panujú aj obavy z toho, že by búrka mohla narušiť distribúciu vakcíny proti Covidu-19, napísala agentúra Reuters.

Sneh v Massachusetts v USA
Sneh vo Wayne
+5Sneh v New Jersey s panorámou newyorských...

NWS upozornila, že v najhoršie zasiahnutých oblastiach bude cestovanie nebezpečné až nemožné. V meste New York k dnešnému ránu miestneho času (popoludní SEČ) napadalo rovnaké množstvo snehu ako minuloročnú zimu pri všetkých snehových búrkach dokopy. Tri letiská, ktoré mesto obsluhujú, museli zrušiť asi 20 až 30 percent letov, obmedzenie postihlo tiež železničnú dopravu.

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvateľov, aby situáciu „brali vážne“, jedná sa podľa neho totiž o búrku, ktorú mesto nezažilo niekoľko rokov. Kvôli živlu sa ešte viac obmedzil už tak pozastavený život v najľudnatejšom americkom meste. Školy prešli plne na dištančné výučbu, nie je možné sa najesť ani na záhradkách reštaurácií a neplávajú trajekty.

V meste Glenville v štáte New York napadlo za päť hodín cez 76 centimetrov snehu, rekord však ohlásilo mesto Binghamton, kde sa za dva dni objavilo 114 centimetrov snehovej pokrývky. Cez meter snehu napadalo aj na rôznych miestach v Pensylvánii.

„Bola to veľmi ťažká, rýchla búrka, pri ktorej spadlo neuveriteľné množstvo snehu,“ vyhlásil šéf cestárov pre jedno z predmestí mesta Albany Tom Coppola. Na niektorých miestach podľa neho mali problém prejsť niektoré úseky aj vozidlá údržby s pluhmi.

Podľa Reuters boli podmienky na cestách na mnohých miestach zradné, na diaľnici I-80 v Pensylvánii zomreli dvaja ľudia a rad ďalších utrpelo zranenia pri havárii asi 60 vozidiel. V New Yorku sa zranilo šesť ľudí pri hromadnej havárii 27 automobilov, podľa guvernéra v celom štátu došlo celkom k 600 nehodám.

Živel sa prehnal aj cez metropolu Washington a štáty Virginia a Západná Virgínia. Celkovo zasiahol oblasť, na ktorej žije asi 50 miliónov ľudí. Búrka sa teraz presunula nad mesto Boston a časti Nové Anglicko, potom zamieri nad Atlantický oceán. V Bostone napadlo zatiaľ niečo cez 20 centimetrov, sneženie tam má však dnes a v piatok ešte pokračovať.

„Sledujeme veľmi pozorne distribúciu vakcíny,“ povedal guvernér štátu New Jersey, kde štátna dopravná spoločnosť NJ Transit pozastavila aj pre dnešok všetku vlakovú dopravu a významne obmedzila autobusové spoje.

„Ak sme už tak nemali dosť starostí, tak je toto ďalší rozmer“, poznamenal s tým, že dodávku vakcín vyvinutých spoločnosťou Pfizer očakávalo medzi stredou a piatkom 35 miestnych nemocníc.

Zatiaľ sa však podľa neho nestalo, že by sa očkovacia látka nedostala tam, kam mala, dodávka sa maximálne v niektorých prípadoch oneskorila. Situáciu ohľadom rozvozu vakcíny sleduje tiež Federálne ministerstvo zdravotníctva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #snehová búrka