Biden predstavil ďalších členov svojej administratívy

Nastupujúci americký prezident Joe Biden predstavil ďalších členov svojej administratívy. V čele ministerstva federálnych prírodných zdrojov bude stáť súčasná poslankyňa za Nové Mexiko Deb Haalandová. Ministerstvo pre energetiku povedie bývalá guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová.

18.12.2020 07:09
Deb Haalandová Foto: ,
Biden vybral kongresmanku za štát Nové Mexiko Deb Haalandovú za svoju nominantku na post ministerky federálnych prírodných zdrojov.
debata (17)

Biden tiež zriadi kanceláriu zameranú na globálne otepľovanie, ktorú povedie bývalá šéfka Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Gina McCarthyová, napísala agentúra Reuters. Do čela EPA chce Biden Michaela Regana, ktorý je teraz zodpovedný za oblasť životného prostredia v Severnej Karolíne. Regan bude prvým Afroameričanom na čele EPA.

Haalandová bude prvou zástupkyňou domorodých obyvateľov USA na čele ministerstva federálnych prírodných zdrojov. To je zodpovedné za správu 600 federálne uznaných kmeňov, ako aj väčšinu obrovských štátnych pozemkov krajiny, vodných ciest, divej prírody, národných parkov a nerastného bohatstva. Haalandová uviedla, že sa bude snažiť rozšíriť výrobu obnoviteľnej energie na federálnych pozemkoch a zrušiť Trumpove zameranie na fosílne palivá.

Kmeňoví lídri a aktivisti po celej krajine, spolu s osobnosťami demokratickej strany, nadšene privítali výber Haalandovej, pretože Bidena dlhé týždne vyzývali, aby ju vybral do čela ministerstva. Deb Haalandová (60) sa v roku 2018 stala jednou z trojice amerických Indiánok, ktoré sa po prvýkrát v histórii USA dostali do Snemovne reprezentantov. Ako rada vraví, v štáte Nové Mexiko je obyvateľkou 35. generácie.

zväčšiť Novozvolený americký prezident Joe Biden... Foto: SITA/AP, Kevin S. Vineys
Biden kabinet administratíva Novozvolený americký prezident Joe Biden predstavil ďalších členov svojej administratívy.

Biden výberom nových členov svojej administratívy plní dva hlavné sľuby, ktoré dal po svojom zvolení. Jedným z nich je, že chce zriadiť skúsený tím zameraný na boj proti zmenám klímy. A druhým, že zostaví kabinet, ktorý bude odrážať rozmanitosť Ameriky. Biden plánuje predstaviť Haalandovú a ďalších nominantov svojho budúceho kabinetu v sobotu na podujatí vo Wilmingtone v štáte Delaware.

Bidenová hovorkyňa Kate Bedingfieldová tiež uviedla, že poradca nastupujúceho prezidenta Cedric Richmond bol vo štvrtok pozitívne testovaný na koronavírus. Na začiatku týždňa sa na krátku dobu stretol s Bidenom. Stretnutie sa však uskutočnilo pod holým nebom a obaja muži mali rúška, čo znamená, že Biden nebol podľa definície Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v „blízkom kontakte“ s nakazeným. Vo štvrtok mal Biden negatívny test na koronavírus.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA