Komorné omše vo Vatikáne aj Betleheme. Pápež vyzval na pomoc chudobným

Pápež František vyzval počas polnočnej omše v Bazilike svätého Petra na pomoc chudobným a pripomenul, že aj Ježiš sa narodil ako chudobný vydedenec.

25.12.2020 07:46
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František celebruje omšu v Bazilike Sv. Petra 24. 12. 2020.
debata (4)

Tohtoročná bohoslužba bola pre koronavírusové obmedzenia komornejšia – zúčastnilo sa jej vrátane hlúčiku kardinálov a biskupov menej ako sto ľudí – a konala sa skôr. Informuje o tom agentúra Reuters. Podobný ráz mala aj polnočná omša v betlehemskej Bazilike narodenia Pána.

Polnočné vianočné omše sa zvyčajne slúžia v hlavnej chrámovej lodi Svätého Petra za účasti až 10 000 ľudí, prítomní bývajú členovia diplomatického zboru takmer 200 krajín. Tentoraz sa veriaci zhromaždili v zadnej časti svätostánku. Obrad sa začal o dve hodiny skôr, aby sa po jeho skončení stihli vrátiť domov pred 22:00 SEČ, odkedy platí zákaz vychádzania.

František povedal, že Vianoce by mali každého prinútiť, aby premýšľal o „našej nespravodlivosti voči toľkých našim bratom a sestrám“, namiesto „našej nekonečnej túžbe po majetku“ a po pominuteľnom potešení. „Boh medzi nás prišiel v chudobe a v núdzi, aby nám povedal, že keď budeme slúžiť chudobným, preukážeme tak lásku k nemu,“ povedal 84-ročný pápež, ktorý vo štvrtok odslúžil svoju ôsmu vianočné omšu.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
+3Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...

V piatok prednesie hlava katolíckej cirkvi tradičné posolstvo Mestu a svetu (Urbi et orbi). Výnimočne tak urobí vo vnútri Apoštolského paláca, aby sa vzhľadom na pandémiu zabránilo zhluknutiu davov veriacich. Toto požehnanie pápeži prednášajú vždy na Boží hod vianočný a veľkonočný.

Všetky akcie s účasťou pápeža medzi 24. decembrom a 6. januárom sa konajú v interiéroch s malou alebo žiadnu účasťou verejnosti a naživo sa prenášajú cez internet a televízie. Taliani smú v týchto dňoch vychádzať len do práce, k lekárovi alebo za nutnými záležitosťami.

V Betleheme, kde sa podľa kresťanskej vierouky pred viac ako 2 000 rokmi narodil Ježiš Kristus, sa polnočná omša konala len pre úzky okruh pozvaných. Tento rok z obavy pred covidovou nákazou neprišiel ani predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás. Jeho videoposolstve premietali na stenu.

Jednotlivých veriacich od seba oddeľovali pravidelne umiestnené kusy papiera v laviciach. Prichádzajúci vrátane americkej veľvyslankyne pri OSN Kelly Craftovej a jej ochranky mali rúška. „Nemôžete si potriasť rukou, ale môžete si navzájom popriať mier,“ povedal účastníkom bohoslužby vo chvíli, keď by inak prišlo tradičné objímanie susedov v laviciach, rímskokatolícky administrátor jeruzalemského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Prezidentský palác, vianočný strom.
Vianočný strom, Capitol, Washington.
+14Vianočný strom pri Chráme Narodenia Pána v...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Betlehem