Prominentný ruský historik rozštvrtil svoju partnerku. Odsúdili ho na takmer 13 rokov

Ruský prominentný historik Oleg Sokolov, považovaný za znalca epochy francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho, dostal v piatok na súde v Petrohrade za vraždu svojej partnerky a nezákonné držanie strelných zbraní 12,5 roka väzenia.

25.12.2020 16:05 , aktualizované: 21:37
Oleg Sokolov Foto: ,
Ruský historik Oleg Sokolov krátko pred ohlásením verdiktu petrohradského súdu 25. decembra 2020
debata (18)

Na súde neskôr priznal, že sa so svojou 24-ročnou partnerkou a doktorandkou Anastasijou Ješčenkovou pohádal a v afekte ju zabil. Povedal, že telo ženy rozštvrtil a mal v pláne sa ho zbaviť a potom v kostýme Napoleona verejne spáchať samovraždu.

Sokolova vlani v novembri zadržala v Petrohrade policajná hliadka, keď opitý spadol do rieky Mojka. Policajti potom v jeho batohu našli ženské ruky a v jeho byte sa neskôr našlo aj ženské telo bez hlavy. Vyšetrovaním sa zistilo, že Sokolov vynášal kusy tela mladej ženy zo svojho bytu postupne počas dvoch dní.

Súdny proces sa pre komplikácie spojené s pandémiou koronavírusu začal až 9. júna. Prokurátori pôvodne žiadali trest vo výške 15 rokov. Sokolov právnik oznámil, že s odsúdeným sa na možnom odvolaní dohodnú až po prečítaní kópie verdiktu súdu.

Agentúra AFP pripomenula, že táto kauza v Rusku opäť otvorila diskusiu o domácom násilí, ktorého obeťou zo strany príbuzných alebo partnerov sa v tejto krajine stáva každoročne približne 16,5 milióna žien.

Podľa médií si už v roku 2008 jedna petrohradská študentka sťažovala univerzite, že ju Sokolov priviazal k stoličke, udrel do tváre a vyhrážal označkovaním rozžeraveným železom, pretože ho chcela opustiť. Renomovaná petrohradská univerzita však nijaké kroky voči historikovi nepodnikla.

Sokolov je odborníkom na vojnové dejiny Ruska a Francúzska na prelome 18. a 19. storočia a špecializuje sa na postavu vojvodcu a cisára Napoleona Bonaparteho rovnako ako jeho partnerka. Spoločne s Ješčenkovou vydali niekoľko odborných článkov, Sokolov o Napoleonovi napísal niekoľko kníh.

Podieľal sa i na vzniku mnohých dokumentov a filmov z napoleonskej éry aj na organizácii rekonštrukcií bitiek, vrátane tej pri Slavkove či pri Waterloo. V minulosti pôsobil na fakulte moderných dejín petrohradskej univerzity, tá ho však po jeho priznaní z funkcie odvolala.

Šesťdesiatšty­riročný Sokolov svojho času prednášal aj na parížskej Sorbonne, francúzsky prezident Jacques Chirac mu udelil v roku 2003 najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad čestnej légie, ktorého tradíciu založil práve Napoleon.

Na archívnej snímke zo septembra 2012 ruský... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
Oleg Sokolov Na archívnej snímke zo septembra 2012 ruský historik Oleg Sokolov v uniforme francúzskych generálov napoleonskej éry
18 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #historik #Oleg Sokolov