Pri masakri na západe Etiópie zomrelo vyše 200 ľudí, vláda oznámila uskutočnenie volieb v snahe upokojiť situáciu

Stredajší masaker na severozápade Etiópie, pri ktorom štyri desiatky ozbrojencov v noci zapaľovali domy dedinčanov, si vyžiadal 207 obetí na životoch, medzi ktorými sú aj deti. S odvolaním na miestne úrady o tom informovala agentúra DPA. Doteraz sa uvádzalo cez 100 obetí.

25.12.2020 17:22
Etiópia / Tigray / Černoch / Černosi / Foto: ,
debata (2)

Regióny hlavne na severe a západe Etiópie sú už týždne zmietané etnickým násilím. V snahe upokojiť situáciu vláda v piatok oznámila, že sa 5. júna budúceho roku uskutočnia parlamentné voľby, tento rok niekoľkokrát odložené kvôli pandémii Covidu-19.

Ozbrojenci v stredu útočili na spiacich dedinčanov na severozápade Etiópie v štáte Benišangul-Gumuz, zapaľovali ich domy a vraždili ich s použitím strelných zbraní a nožov. Podľa organizácie Amnesty International boli cieľom útoku zrejme príslušníci etnickej menšiny v regióne. Útočníkov potom zabili bezpečnostné zložky, informoval s odvolaním sa na miestne médiá server BBC.

Útok sa odohral deň po tom, čo oblasť navštívil etiópsky premiér Abiy Ahmed. Vláda tohto štyridsaťštyri-ročného politika, ktorý patrí k väčšinovému etniku Oromov a ktorý sa úradu ujal v roku 2018, vedie od začiatku novembra ozbrojený konflikt s povstalcami v severoetiópskom štáte Tigray. Oromovia tvoria asi tretinu etiópskej populácie.

Zrušené parlamentné voľby v Etiópii boli podľa AFP faktorom, ktorý vyvolal napätie medzi premiérom Abiyom Ahmedom a regiónom Tigray na severe krajiny. Abiy nakoniec v novembri spustil vojenskú operáciu zameranú na miestnu vládnucu stranu – Tigrajský ľudový oslobodenecký front (Tigray People's Liberation Front – TPLF).

Abiy, vlaňajší laureát Nobelovej ceny mieru, prisľúbil slobodné, spravodlivé a demokratické voľby v roku 2020. Voľby boli pôvodne naplánované na 29. augusta, volebná komisia ich však pre pandémiu odložila na neurčito. Parlamentu i premiérovi sa tým predĺžilo funkčné obdobie, ktoré malo vypršať v októbri.

Dlhodobé napätie medzi Addis Abebou a TPLF, ktorý bol v Etiópii dominantnou politickou silou takmer tri desaťročia pred tým, ako sa v roku 2018 dostal k moci premiér Abiy, vyvrcholilo v septembri tohto roku. Vtedy sa v štáte Tigraj napriek nesúhlasu federálnej vlády konali regionálne voľby.

Armáda preto 4. novembra spustila operáciu proti jednotkám TPLF, pri ktorej prišli už o život stovky ľudí a vyše 50-tisíc ich ušlo zo svojich domovov do susedného Sudánu. Premiér Abiy síce 28. novembra oznámil víťazstvo vládnych jednotiek nad protivládnymi vzbúrencami, OSN a ďalšie humanitárne agentúry však tvrdia, že boje v oblasti stále pokračujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia