Zomrel legendárny dvojitý britský agent George Blake, informátor sovietskej KGB

Vo veku 98 rokov zomrel George Blake, niekdajší britský agent, ktorý odovzdával informácie sovietskej tajnej službe KGB. Odhalený bol v roku 1961 a odsúdený na 42 rokov väzenia, podarilo sa mu však utiecť do vtedajšieho Sovietskeho zväzu, kde strávil zvyšok života. Informovali o tom ruské tlačové agentúry.

26.12.2020 15:08
George Blake Foto: ,
Na archívnej snímke z januára 1992 George Blake
debata (197)

„Dnes odišiel legendárny člen spravodajských služieb…George Blake. Úprimne miloval našu krajinu a obdivoval úspechy našich ľudí počas druhej svetovej vojny,“ citovala agentúra TASS šéfa ruskej civilnej rozviedky Sergeja Ivanova. K 90. narodeninám gratuloval v roku 2012 Blakeovi aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sám pôsobil v KGB.

Blake sa narodil v roku 1922 v Rotterdame pod menom George Behar. Ešte ako maloletý pôsobil v protinacistickom odboji a neskôr sa presťahoval do Anglicka. V roku 1944 začal pracovať v holandskej sekcii britskej rozviedky MI6.

Po vojne z poverenia Británie zhromažďoval v Soule informácie o ruskom Ďalekom východe. Svoje služby ponúkol Sovietom v 50. rokoch po tom, čo bol svedkom bombových útokov USA na civilné obyvateľstvo počas kórejskej vojny, v rámci ktorej ktorej strávil tri roky v severokórejskom zajatí. Tam si vraj uvedomil, že „budúcnosť sveta sa spája so Sovietsky zväzom a komunizmom.“

Po roku 1951 až do svojho zatknutia odovzdával bývalému Sovietskemu zväzu tajné dokumenty a podľa britských predstaviteľov má na svedomí životy viacerých agentov. Blake bol odhalený v roku 1961 a odsúdený na 42 rokov väzenia. O päť rokov neskôr sa mu s pomocou troch spoluväzňov podarilo z londýnskej väznice Wormwood Scrubs ujsť.

Po úteku bol prepašovaný cez železnú oponu do východného Nemecka, odkiaľ odcestoval do Sovietskeho zväzu, kde žil až do svojej smrti. Pri jednej z najväčších operácií odhalil existenciu tajného tunela do Východného Berlína, ktorý sa používal na špehovanie Sovietov.

Blake je autorom pamätí No Other Choice (Niet inej voľby), o jeho úteku vyšla tiež kniha The Blake Escape: How we Freed George Blake – and Why (Blakeov útek: Ako sme oslobodili Georgea Blakea a prečo) autorov Michaela Randlea a Pata Pottlea.

V Rusku bol Blake považovaný za hrdinu, bol držiteľom významných štátnych vyznamenaní a ruská tajná služba mu udelila hodnosť plukovníka. V roku 2007 dostal od prezidenta Putina Rád priateľstva. Po rozpade Sovietskeho zväzu uviedol, že svoje činy nikdy neoľutoval.

197 debata chyba
Viac na túto tému: #George Blake