Husté sneženie a lavíny si v iránskych horách vyžiadali životy najmenej desiatich horolezcov

Najmenej desať horolezcov zahynulo a ďalší sú nezvestní po tom, ako výdatné sneženie a lavíny zasiahli horský masív Alborz ležiaci severne od Teheránu, informovali v sobotu iránske médiá.

27.12.2020 14:09
Irán / Lavína / Foto:
Telá horolezcov, ktorí zahynuli v horskom masíve Alborz, ležiaceho severne od Teheránu
debata (1)

Veliteľ mimoriadnych operácií v iránskej organizácii Červený polmesiac Mehdi Valipur spresnil, že deväť ľudí zahynulo v horách Alborz a jeden zomrel po prevoze do nemocnice. Skupina horolezcov sa stratila v piatok.

Do pátrania po nezvestných horolezcoch vyslal Červený polmesiac 20 pátracích tímov, ktoré majú so splnením misie problémy pre zlé počasie a sneh.

Irán v posledných dňoch zasiahlo silné sneženie, ktoré viedlo k uzávierkam ciest. Pohorie Alborz má niekoľko lyžiarskych stredísk, ktoré každoročne priťahujú veľké množstvo lyžiarov.

Iránske médiá okrem toho informovali, že po búrkach v Perzskom zálive je nezvestných sedem členov posádky iránskeho nákladného plavidla. Irán v záujme ich záchrany informoval a žiadal o súčinnosť aj pátracie a záchranárske centrály v Ománe, Spojených arabských emirátoch a Pakistane.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #horolezci