Strednú časť Chorvátska zasiahli ďalšie zemetrasenia

Po utorkovom silnom zemetrasení zasiahli v noci na štvrtok strednú časť Chorvátska ďalšie dotrasy. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) hlásilo v oblasti mesta Petrinja zemetrasenie s magnitúdou 3,8, ako aj dva otrasy s magnitúdou 3,1, informovala agentúra DPA.

31.12.2020 09:48 , aktualizované: 10:57
Chorvátsko Záhreb Sisak zemetrasenie Foto: ,
Pohľad na trosky zo zničenej budovy na ulici po zemetrasení v chorvátskom meste Sisak 28. decembra 2020.
debata (3)

Boli to o niečo slabšie zemetrasenia v porovnaní s otrasmi zo stredajšieho rána (4,8 Richtera). Oblasť juhovýchodne od metropoly Záhreb postihujú zemetrasenia od pondelka, pričom k stredajšiemu popoludniu ich tam evidovali 66 za uplynulých 58 hodín.

Najsilnejšie zemetrasenie malo v utorok podľa EMSC magnitúdu 6,4. Spôsobilo veľké škody v mestách Sisak, Petrinja a Glina a v okolitých dedinách. O život prišlo sedem ľudí a 26 ďalších utrpelo zranenia.

V meste Petrinja strávili mnohí ľudia už druhú noc mimo svojich domovov, prevažne vo svojich autách, informoval vo štvrtok ráno spravodajský server Index.hr.

Pomôže srbská pravoslávna cirkev aj islamská komunita

Islamská komunita v Bosne a Hercegovine (BaH) a srbská pravoslávna cirkev v stredu oznámili, že pomôžu ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Chorvátsku. Zároveň vyzvali svojich veriacich, aby mali súcit s obyvateľmi susednej krajiny. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra HINA.

Líder islamskej komunity, veľký mufti Husein Kavazovič pripomenul, ako veľmi pomáhalo Chorvátsko Bosne a Hercegovine počas vojny v 90. rokoch 20. storočia. „Nemôžeme nespomínať na veľkorysosť našich chorvátskych susedov, ktorí nás počas napadnutia Bosny privítali na svojom území, podporovali nás a prejavovali porozumenie pre to, čo sme práve zakúšali,“ uviedol Kavazovič v liste chorvátskemu veľvyslancovi v BaH Ivanovi Saboličovi.

„Teraz, keď chorvátski občania prechádzajú ťažkou skúškou, cítime potrebu ponúknuť slová podpory a útechy tým, ktorí stratili svojich najdrahších alebo utrpeli zranenia,“ napísal Kavazovič. Dodal, že islamská komunita sa skontaktovala so svojím úradom v chorvátskom hlavnom meste Záhreb a spoločne zorganizujú zbierku peňazí pre ľudí v Chorvátsku postihnutých zemetraseniami.

Srbská pravoslávna cirkev oznámila, že jej Záhrebsko-ľubľanská metropolia vyzvala všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa zapojili do humanitárnej akcie. Dodala, že metropolita Porfirije si želá, aby sa prejavy solidarity, „vľúdnosti a lásky dostali ku každému, kto potrebuje v týchto ťažkých chvíľach pomoc“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Chorvátsko