Výsledky volieb v USA chce napadnúť 11 republikánskych senátorov

Jedenásť amerických republikánskych senátorov oznámilo, že na stredajšom zasadnutí Kongresu podniknú kroky v súvislosti s výsledkami novembrových prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra AP.

02.01.2021 21:34
debata (17)

Jedenásť senátorov na čele s Tedom Cruzom z Texasu uviedlo, že ak americký Kongres nevymenuje volebný výbor na okamžité prešetrenie výsledkov volieb, tak v stredu 6. januára nepodporia voliteľov z niektorých amerických štátov. Senátori sú si však podľa svojich slov vedomí, že dosiahnutie zmien vo volebných výsledkov je nepravdepodobné, píše AP.

Kongres na svojom zasadnutí 6. januára formálne spočíta volebné hlasy, ktoré odovzdali volitelia z jednotlivých amerických štátov.

Toto zasadnutie, ktoré si vyžaduje ústava USA, je jednou z posledných príležitostí pre dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa a jeho spojencov, aby vyjadrili nesúhlas s výsledkami volieb, píše na svojej webovej stránke denník USA Today.

Trump odmieta priznať volebnú porážku. Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell členov strany vyzval, aby sa nepokúšali výsledky volieb anulovať.

Bývalý americký minister spravodlivosti William Barr začiatkom decembra 2020 oznámil, že ministerstvo neobjavilo dôkazy o podvodoch, ktoré by boli také závažné, že by mohli ovplyvniť výsledky novembrových prezidentských volieb. Barr neskôr v decembri oznámil svoju rezignáciu.

Demokratický kandidát Joe Biden v prezidentských voľbách 3. novembra získal 306 hlasov, čo je viac ako požadovaných 270. Trump získal hlasy 232 voliteľov. Bidenova inaugurácia je naplánovaná na 20. januára 2021.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA