Švédska aktivistka Greta Thunbergová má osemnásť

V rozhovore s britským nedeľníkom The Sunday Times uviedla, že si ako darček k narodeninám praje, aby každý urobil pre záchranu planéty všetko, čo je v jeho možnostiach. Na veci si vraj ekologická aktivistka nepotrpí.

03.01.2021 23:43
EU Climate Greta Thunberg Foto: ,
Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová.
debata (46)

„Nie som tým druhom osoby, ktorý príliš prežíva svoje narodeniny,“ povedala denníku. Ak by si mala vybrať nejaký hmotný darček k narodeninám, tak by chcela náhradu za rozbité svetlá na svojom bicykli.

Thunbergová, ktorá sa preslávila okrem iného odmietaním cestovania lietadlom, v rozhovore uvádza, že neľpie na veciach a pôžitkoch. „K tomu, aby som sa cítila šťastná, nepotrebujem lietať do Thajska ani kupovať nové oblečenie, takže to necítim ako obeť,“ uviedla. Oblečenie si podľa svojich slov požičiava či obstaráva výmenou, ak nemožno inak, kupuje použité.

Odmieta ale priamo kritizovať celebrity, ktoré hovoria o boji proti klimatickým zmenám, ale ich štýl života nie je príkladom uhlíkovej úspornosti. „Existuje riziko, že budete kritizovaní a nikto vás nebude brať vážne, keď budete o týchto veciach (ekológii) hovoriť, a potom sa budete správať inak, než ako kážete,“ povedala.

Periodiku The Sunday Times tiež povedala, že sa necíti byť vodkyňou nejakého hnutia. Politikov vyzýva, aby viac počúvali vedcov, sama ale nechce navrhovať konkrétne opatrenia proti zmenám klímy.

„Keby som hovorila o daniach či novom zelenom údele, tak by som sa dostala na úroveň straníckej politiky, ale klimatická kríza presahuje stranícku politiku,“ uviedla.

Thunbergová sa preslávila, keď v roku 2018, vo svojich 15 rokoch, začala sama chodiť protestovať pred sídlo švédskeho parlamentu v Štokholme za lepšiu ochranu klímy. Jej príklad nasledovali tisíce mladých ľudí po celom svete, ktorí sú nespokojní s prístupom politikov ku klimatickej kríze. V roku 2019 sa stala osobnosťou roka časopisu Time a bola navrhnutá na Nobelovu cenu za mier.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Thunbergová