Do budovy Kongresu vtrhli Trumpovi stúpenci. Zomreli štyria ľudia

Starostka amerického Washingtonu Muriel Bowserová nariadila v stredu zákaz vychádzania v celom hlavnom meste USA po tom, ako rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb.

06.01.2021 21:00 , aktualizované: 07.01.2021 09:18
debata (1075)
Rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa... Foto: SITA, Julio Cortez
kapitol washington vzbura demonštranti trump protest Rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb. 6. januára 2021.

Joe Biden odsúdil situáciu v Kapitole ako bezprecedentný útok na demokraciu, ktorý hraničí s pokusom o prevrat. Demonštrantov vyzval na opustenie budovy a rozpustenie protestu a apeloval na prezidenta Donalda Trumpa, aby okamžite verejne vystúpil s prejavom, v ktorom svojich priaznivcov vyzve, aby „ukončili obliehanie“ budovy Kongresu.

Prezident Trump vo videoprejave vyzval svojich stúpencov, aby sa rozišli domov, ale zároveň dodal, že im a jemu ukradli víťazstvo vo voľbách a zopakoval, že voľby drvivo vyhral.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Budovu Kapitolu vo Washingtone sa podľa úradov postupne podarilo vypratať od priaznivcov prezidenta Donalda Trumpa a zabezpečiť. Agentúra AP uvádza, že polícia rozháňala zvyšky demonštrantov pred sídlom Kongresu slzným plynom a zábleskovými granátmi ešte pred začiatkom mimoriadneho zákazu vychádzania. Napriek tomu sa po zákaze ešte vonku pohybovali ľudia a tak ich postupne začali vytláčať príslušníci Národnej gardy.

Násilnosti v Kapitole si vyžiadali životy štyroch ľudí

Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na veliteľa tamojšej polície Roberta Conteeho. Jeho vyjadrenie prišlo po tom, čo stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili v stredu na Kapitol a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v Kongrese policajti postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela, povedal Contee. O jej úmrtí už predtým informovali médiá.

Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Počas násilností polícia zadržala 52 osôb, 26 z nich zadržala na pôde Kapitolu. Polícia takisto informovala, že v Kapitole zaistila dve bomby – v sídle republikánov aj demokratov.

Zákaz vychádzania

Starostka Washingtonu Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
+7V čase, keď sa Kongres pripravoval na...

Budovu Kapitolu uzavreli z bezpečnostných dôvodov a kongresmanov z nej začali evakuovať. Viacero protestujúcich vniklo dovnútra, ako ukázali aj zábery amerických televízií. Pred budovou došlo k potýčkam demonštrantov s policajtmi a niektorí ľudia strhávali kovové bariéry pod schodmi vedúcimi k hlavnému vstupu.

Vnútri členom Snemovne reprezentantov podľa agentúry AP polícia povedala, aby si nasadili plynové masky uložené pod svojimi sedadlami po tom, ako v Rotunde Kapitolu použili slzotvorný plyn. Policajti mali v rámci opatrení na ochranu kongresmanov v snemovni vytiahnuté zbrane, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svedkov.

Trump hodinu po vypuknutí zrážok vyzval svojich stúpencov, aby „zachovali pokoj“ a „podporili políciu“, ktorá je podľa jeho slov „skutočne na strane našej krajiny“.

Jeho apel na Twitteri prišiel po tom, ako vystúpil pred prívržencami zhromaždenými pred Bielym domom, aby zopakoval svoje tvrdenia o volebných podvodoch a povzbudzoval ich, aby sa vydali ku Kapitolu.

Obe komory Kongresu zamietli námietku proti sčítaniu v Arizone

Americká Snemovňa reprezentantov drvivou väčšinou zamietla námietku proti výsledkom prezidentských volieb v štáte Arizona. Sťažnosť dvoch republikánskych kongresmanov zamietol predtým aj Senát. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN a agentúry AP a AFP.

Dolná komora amerického Kongresu zamietla námietku pomerom hlasov 303 k 121, pričom za hlasovali iba republikáni. Členovia hornej komory Kongresu hlasovali pomerom 93 hlasov k šiestim.

Sťažnosť, ktorú predložil arizonský člen snemovne Paul Gosar a podpísal ju aj senátor Ted Cruz, potrebovala podporu v oboch komorách Kongresu, aby mohla prejsť. Kongres tak môže pokračovať v zasadnutí zameraného na potvrdenie hlasov voliteľov, ktorými sa demokrat Joe Biden stane o dva týždne šéfom Bieleho domu.

Biden v Arizone zvíťazil o viac ako 10.000 hlasov. Súdy zamietli celkovo osem sťažností na jeho výhru v tomto štáte.

Senát zamietol námietku proti sčítaniu hlasov v Pensylvánii

Americký Senát vo štvrtok zamietol pomerom hlasov 92:7 námietku dvoch republikánskych kongresmanov proti započítaniu hlasov voliteľov zo štátu Pensylvánia. Námietka si vynútila hlasovanie oboch komôr Kongresu o víťazstve demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v tomto štáte.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell neočakáva, že budú spochybnené hlasy z ďalších štátov. Po hlasovaní Snemovne reprezentantov o Pensylvánii Kongres oficiálne potvrdí Bidenovo víťazstvo, približuje AP.

Biden v Pensylvánii zvíťazil o viac než 80-tisíc hlasov. Trump a jeho spojenci podali v súvislosti s voľbami v tomto štáte niekoľko žalôb, súdy však všetky zamietli.

Násilnosti v Kapitole odsúdili Pompeo, Bush či Obama

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell uviedol, že Kongres sa nenechá odradiť od potvrdenia výsledkov novembrových prezidentských volieb. Vyhlásil to niekoľko hodín po tom, čo stúpenci prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na sídlo amerického Kongresu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

McConnell v stredu neskoro večer miestneho času znovu otvoril rokovanie Senátu a sľúbil, že dôjde k potvrdeniu víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, verný spojenec súčasného prezidenta, odsúdil konanie Trumpových priaznivcov, ktorý vtrhli do budovy Kongresu v hlavnom meste Washington. Vyhlásil, že Spojené štáty vždy odsudzovali politické násilie.

Pompeo uviedol, že podporuje právo občanov pokojne protestovať za svoju vieru a svoje dôvody. „Násilie, ktoré predstavuje riziko pre ostatných, vrátane tých, ktorých úlohou je zaistiť bezpečnosť pre nás všetkých, je doma i v zahraničí neprípustné,“ do­dal.

Dianie vo washingtonskom Kapitole odsúdil aj bývalý americký prezident George W. Bush. „Takto sa spochybňujú výsledky volieb v banánovej republike, nie v našej demokratickej krajine,“ uviedol Bush.

Bushov predchodca Bil Clinton vyhlásil, že útok na Kapitol podnietila Trumpova rétorika. Nepokoje podľa jeho slov boli výsledkom kombinácie zámerných dezinformácií, ktoré vyvolali nedôveru v systém a postavili Američanov proti sebe.

Bývalý prezident Barack Obama označil stredajšie násilie „podnecované“ Trumpom za „okamih veľkej národnej potupy a hanby“.

Výsledky volieb v sporných štátoch

Jedenásť republikánskych senátorov a novozvolených členov Senátu namieta proti rátaniu hlasov Zboru voliteľov na zasadnutí Kongresu, počas ktorého mali potvrdiť volebné víťazstvo novozvoleného demokratického prezidenta Joea Bidena. Skupina vedená texaským senátorom Tedom Cruzom navrhla zriadenie volebného výboru, ktorý by vykonal „mimoriadny desaťdňový audit“ výsledkov volieb v sporných štátoch. Požadujú to napriek tomu, že neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali rozsiahlejší volebný podvod počas novembrových prezidentských volieb.

Líder republikánov Mitch McConnell v tejto súvislosti dnes vyzval Kongres, aby sa nepokúšal zvrátiť výsledky volieb, pretože by to „navždy zničilo našu republiku“. I keď sa podľa neho problémy vyskytujú počas každých volieb, neboli ani „zďaleka také rozsiahle, aby zmenili výsledok celých volieb“. Kongres by sa preto podľa neho nemal vyhlásiť za nejakú „národnú volebnú komisiu na steroidoch“ a skonštatoval, že zvrátenie volebných výsledkov by demokratické inštitúcie v krajine uvrhlo do „smrteľnej špirály“.

Biden získal celkovo 306 hlasov v Zbore voliteľov, zatiaľ čo Trump 232. Demokrat mal tiež o minimálne sedem miliónov hlasov viac ako jeho oponent. Inaugurácia by sa mala konať 20. januára.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Washington #Donald Trump #americký kongres #prezidentské voľby USA