Biden: Incident v Kapitole bol jedným z najtemnejších dní v dejinách USA

Novozvolený americký prezident Joe Biden vo štvrtok slovne zaútočil na svojho dosluhujúceho predchodcu Donalda Trumpa v súvislosti s vtrhnutím jeho stúpencov do budovy Kongresu vo Washingtone. Podľa Bidenových slov odchádzajúci líder svojím mylným konaním spôsobil jeden z "najtemnejších dní" v dejinách Spojených štátov, informovala tlačová agentúra AFP.

07.01.2021 17:51 , aktualizované: 22:20
Electoral College Protests Foto: ,
V čase, keď sa Kongres pripravoval na potvrdenie víťazstva zvoleného prezidenta Joea Bidena, sa zhromaždili tisíce ľudí, aby vyjadrili svoju podporu prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho tvrdeniam o volebných podvodoch.
debata (176)

„Hneď na začiatku rozpútal totálny útok na inštitúcie našej demokracie,“ vyhlásil Biden, ktorý násilnú skupinu Trumpových podporovateľov, ktorí v stredu prenikli do budovy Kongresu, označil za „domácich teroristov“ a Trumpa za priameho vinníka tohto incidentu.

Trump je zodpovedný za „pokus o zneužitie davu na umlčanie hlasov takmer 160 miliónov Američanov“, ktorí sa v novembri zúčastnili na prezidentských voľbách, dodal Biden. Budúci šéf Bieleho domu podľa tlačovej agentúry AP uviedol, že Trump „každým svojím činom pohŕda našou demokraciou, našou ústavou a právnym poriadkom“, pričom „včerajšok bol vyvrcholením jeho neochabujúcich útokov“.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov – dolnej komory Kongresu – Nancy Pelosiová vo štvrtok vyzvala na bezodkladné odvolanie Trumpa z prezidentského úradu. Označila ho za „veľmi nebezpečnú osobu, ktorá by nemala pokračovať vo výkone svojej funkcie“.

Po stredajšom chaose vo Washingtone už odstúpilo niekoľko predstaviteľov Trumpovej administratívy, vrátane ministerky dopravy Elaine Chaovej či námestníka poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Matta Pottingera. Ich zoznam sa rozširuje.

Pentagón aktivoval tisícky členov Národnej gardy

Americké ministerstvo obrany vo štvrtok oficiálne aktivovalo približne 6 200 členov Národnej gardy zo šiestich štátov na severovýchode krajiny, aby pomáhali polícii Kapitolu a ďalším bezpečnostným zložkám vo Washingtone udržať poriadok po stredajšom útoku na toto sídlo Kongresu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Príslušníci Národnej gardy stoja pred budovou... Foto: TASR/AP, John Minchillo
USA volby usa Kongres protesty garda kapitol Príslušníci Národnej gardy stoja pred budovou Kapitolu 6. januára 2021 vo Washingtone. Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí.

Úradujúci minister obrany Christopher Miller podpísal príkazy, ktorými na 30 dní aktivoval Národnú gardu zo štátov Virgínia, Pensylvánia, New York, New Jersey, Delaware a Maryland. Predstaviteľ ministerstva povedal, že cieľom je, aby členovia gardy pomáhali zaisťovať bezpečnosť amerického Kapitolu a okolia aj počas inaugurácie novozvoleného prezidenta Joea Bidena 20. januára.

Členovia Národnej gardy z uvedených štátov budú prichádzať do Washingtonu a okolia niekoľko nasledujúcich dní. Aktivovaných ich bolo celkovo 6 200, ale presný počet vojakov, ktorí budú aktuálne v meste, môže byť menší. Závisieť to bude od toho, koľkí budú v jednotlivých štátoch k dispozícii. Členovia gardy nebudú ozbrojení, ale budú mať výstroj proti výtržnostiam a ochranný odev, uviedol nemenovaný predstaviteľ

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Minister obrany podpísal príkazy deň po tom, čo rozhnevaní a ozbrojení protestujúci vtrhli do budovy Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone, a donútili zákonodarcov zastaviť prebiehajúce hlasovanie o potvrdení víťazstva Bidena v prezidentských voľbách. Zákonodarcovia museli dokonca ujsť z dolnej aj hornej komory Kongresu.

Pri týchto nepokojoch zahynuli štyria ľudia vrátane protestujúcej ženy, ktorú zastrelila polícia. Hlasovanie v Kongrese po vytlačení protestujúcich z Kapitolu nakoniec pokračovalo a Biden bol potvrdený ako víťaz volieb.

Trumpovi zablokovali účty na sociálnych sieťach

Aj sociálna sieť Facebook zablovala účet dosluhujúceho amerického prezidenta Trumpa až do inaugurácie jeho nástupcu Bidena. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg vo štvrtok v príspevku uviedol, že riziko, ktoré predstavuje povolenie Trumpovi používať platformy, je príliš veľké. Preto bude Trumpovo konto zablokované „prinajmenšom po ďalšie dva týždne“, pričom tak možno zostane na neurčito.

K podobnému kroku pristúpi aj služba Instagram, ktorú vlastní Facebook. Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter, ktorá tiež dočasne zablokovala Trumpove konto, situáciu prehodnocuje a tiež podnikne ďalšie kroky.

Sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram zablokovali Trumpove účty po tom, ako svojimi tvrdeniami podnietil dav ľudí, ktorí neskôr násilne vtrhli do Kapitolu vo Washingtone, D. C., a opakovane zverejňoval nepravdivé vyhlásenia o integrite prezidentských volieb.

Biely dom sa k situácii zatiaľ nevyjadril.

Dianie vo Washingtone odsúdili aj Von der Leyenová, Macron či Johnson

Stredajší útok na budovu Kongresu odsúdili lídri mnohých krajín sveta. „Verím v silu amerických inštitúcií a demokraciu. Základom je pokojné odovzdanie moci. Voľby vyhral Joe Biden. Teším sa na spoluprácu s ním ako s budúcim prezidentom USA,“ napísala predsedníčka EK na Twitteri.

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela je americký Kongres „chrámom demokracie“. „Sledovať, čo sa odohráva vo Washingtone, je šokujúce. Veríme, že USA zabezpečia mierové odovzdanie moci do rúk administratívy Joea Bidena,“ uviedol na svojom twitterovom účte.

„To, čo sa dnes stalo vo Washingtone, určite nie je americké. Veríme v silu našej i americkej demokracie,“ zaznelo v krátkom videu, ktoré francúzsky premiér Emmanuel Macron zverejnil na Twitteri.

V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
+7V čase, keď sa Kongres pripravoval na...

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza administratíva novozvoleného prezidenta Joea Bidena tieto „zložité chvíle plné napätia prekoná a zjednotí americký ľud“.

Podľa poľského prezidenta Andrzeja Dudu sú udalosti vo Washingtone vnútornou záležitosťou Spojených štátov. „Vláda závisí od vôle voličov a na bezpečnosť štátu a jeho občanov dohliadajú orgány na to určené. Poľsko verí v silu americkej demokracie,“ skonštatoval Duda.

„Za takýchto okolností je dôležité, aby politickí lídri vštepovali svojim stúpencom potrebu zdržať sa násilia, ako aj rešpektovať demokratické procesy a právny štát,“ informoval hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Britský premiér Boris Johnson konanie Trumpa tiež odsúdil. „Po celý môj život Spojené štáty predstavovali niektoré z najdôležitejších vecí: myšlienku slobody a myšlienku demokracie. Pokiaľ však (Trump) podnecuje ľudí k útokom na Kapitol a neustále vrhá pochybnosti na výsledky slobodných a spravodlivých volieb, domnievam sa, že ide o úplne nesprávne konanie,“ vyhlásil Johnson, ktorý sa narodil v New Yorku, na tlačovej konferencii venovanej koronakríze.

„Otvorene odsudzujem podnecovanie ľudí k tomu, aby sa správali neprístojne – tak, ako to spravili v Kapitole. Som veľmi rád, že novozvolený prezident (Joe Biden) je už riadne potvrdený v úrade a že demokracia zvíťazila,“ dodal. Johnson bol prvým európskym lídrom, ktorý hovoril s Bidenom po jeho volebnom víťazstve, a to napriek tomu, že Biden sa o britskom ministerskom predsedovi predtým vyjadril ako o „fyzickom a citovom klone“ Donalda Trumpa.

Babiš odstránil svoju snímku so šiltovkou pripomínajúcou­ Trumpa

Český premiér Andrej Babiš si vo štvrtok ráno vymenil svoju profilovú fotografiu na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Dosiaľ tam mal snímku s červenou bejzbalovou šiltovkou, akú nosí americký prezident Donald Trump, ale už ju vymenil za fotografiu s rúškom. Informácie priniesli český portál iDNES.cz a tlačová agentúra AFP.

Až do stredy mal Babiš na snímke červenú šiltovku s bielym nápisom SILNÉ ČESKO, ktorý pripomínal Trumpovo heslo „Urobme Ameriku opäť veľkou“, a teraz má na nej biele rúško s českou vlajkou. Evidentne sa týmto snaží povzbudiť krajanov počas lockdownu, zavedeného pre prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19.

Miliardár a premiér ČR Babiš udalosti v USA na Twitteri odsúdil: „Čo sa stalo v Spojených štátoch, je bezprecedentný útok na demokraciu, pri ktorom zomreli štyria ľudia. Odovzdanie moci medzi prezidentmi musí byť vždy plynulé a pokojné. Pevne dúfam, že tieto incidenty nebudú pokračovať,“ napísal vo štvrtok ráno.

Babiš bol kedysi prezývaný aj český Trump, pretože vďaka svojmu bohatstvu je štvrtým najbohatším českým občanom, ako uviedol magazín Forbes.

Premiér v tvíte dodal: „Trump stále opakuje, že voľby boli zmanipulované a podvodné. Podnecoval tieto nálady a to bolo nesprávne.“ Babiša od stredajšieho večera niektorí ľudia vyzývali, aby fotku so šiltovkou odstránil.

Bolsonaro podporil tvrdenie Trumpa o volebných podvodoch

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok podporil tvrdenie svojho spojenca Trumpa, že americké prezidentské voľby boli zmanipulované. Zároveň varoval, že chaos, ktorý otriasol Washingtonom, môže postihnúť aj budúcoročné voľby v Brazílii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Krajne pravicový brazílsky líder, prezývaný aj „Tropický Trump“, je oddaným podporovateľom amerického prezidenta. Zostal ním napriek tomu, že svet odsúdil Trumpovu úlohu v podnecovaní davu ľudí, aby v stredu vtrhli do Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone.

„Čo bol ten problém, ktorý v zásade spôsobil celú krízu? Nedostatok dôvery voči voľbám,“ povedal Bolsonaro svojim podporovateľom pred prezidentským palácom. „Z dôvodu tej pandemickej záležitosti maximálne umožnili hlasovanie poštou a našli sa ľudia, ktorí hlasovali tri-, štyrikrát. Hlasovali aj mŕtvi ľudia. Bolo to úplne otvorené hlasovanie. To nikto nemôže poprieť,“ dodal Bolsonaro, ktorý ukázal odhodlanie stáť pri Trumpovi až do konca.

Brazílsky prezident bol tiež posledným lídrom zo skupiny krajín G20, ktorý uznal víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena – urobil to až po tom, čo americký Zbor voliteľov až o viac ako mesiac oficiálne potvrdil výsledok volieb z 3. novembra.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #Washington #Donald Trump #americký kongres #prezidentské voľby USA