Trump prišiel o svoj účet na Twitteri. Natrvalo

Spoločnosť Twitter oznámila, že natrvalo zablokovala účet amerického prezidenta Donalda Trumpa pre "nebezpečenstvo ďalšieho podnecovania k násilnostiam".

09.01.2021 02:00 , aktualizované: 07:10
debata (79)

Už skôr tento týždeň sociálna sieť dočasne zablokovala Trumpov účet pre príspevky, v ktorých prezident odmietal odsúdiť násilné vniknutie svojich podporovateľov do budovy amerického Kongresu a trval na svojich nepodložených tvrdeniach o podvodoch v nedávnych prezidentských voľbách, informuje agentúra Reuters.

„Po starostlivom preskúmaní tweetov účtu @realDonaldTrump a aktuálneho kontextu sme trvalo zablokovali účet pre nebezpečenstvo ďalšieho podnecovania k násilnostiam,“ oznámila spoločnosť. Aj Facebook tento týždeň uviedol, že Trumpov účet pozastaví minimálne do konca jeho prezidentského obdobia.

Donaldovi Trumpovi Twitter natrvalo zablokoval...

Trump: Je to sprisahanie

Trump obvinil sociálnu sieť Twitter zo sprisahania a spolčenia sa s jeho politickými nepriateľmi za účelom „umlčať“ ho. Trump to vyhlásil krátko po tom, ako Twitter natrvalo zrušil jeho osobný účet.

„Twitter ide stále ďalej a ďalej v zakazovaní slobodného prejavu. Zamestnanci Twitteru sa dnes v noci spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou a odstránili môj účet z tejto platformy za účelom umlčať ma – aj vás, 75 miliónov veľkých vlastencov, ktorí ste ma volili,“ napísal Trump v sérii tvítov zo svojho oficiálneho prezidentského účtu @POTUS, informovala tlačová agentúra AFP. Twitter dané príspevky rýchlo vymazal.

Trump, evidentne očakávajúc takýto krok, svoje komentáre zverejnil aj ako vyhlásenie prostredníctvom tlačovej kancelárie Bieleho domu. Prezident svojim followerom, ktorých mal na zrušenom osobnom účte @realDonaldTrump takmer 89 miliónov, odkázal, že sa s nimi čoskoro virtuálne stretne na inom mieste.

„Rokujeme s rôznymi ďalšími stranami a čoskoro prídeme s veľkým oznámením, zatiaľ čo zvažujeme aj možnosti vytvorenia vlastnej platformy v blízkej budúcnosti. Nenecháme sa umlčať!“ deklaroval Trump.

„Používanie ďalšieho účtu so zámerom obísť sankčné opatrenie je proti našim pravidlám. Podnikli sme preto patričné kroky v súvislosti s nedávnymi tvítmi z účtu @POTUS,“ uviedli pre AFP predstavitelia spoločnosti Twitter.

POTUS je skratka výrazu President of the United States (prezident Spojených štátov).

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Súčasného šéfa Bieleho domu má 20. januára vystriedať novozvolený prezident Joe Biden. Krok Twitteru však pre Trumpa predstavuje väčšiu ranu – prezident mal na tejto sieti viac ako 88 miliónov sledujúcich, podotýka agentúra AFP.

Trump v stredu v prejave k svojim podporovateľom znovu odmietol prehru v prezidentských voľbách, hovoril o podvodoch a snahe demokratov voľby zmanipulovať, pričom svojich priaznivcov vyzval k pochodu k budove Kongresu. Trumpovi priaznivci onedlho potom prerazili bezpečnostné zátarasy a vtrhli do sídla zákonodarného zboru. Ničili a kradli v ňom vybavenie, pri potýčkach s políciou tam zomrelo päť ľudí a niekoľko desiatok ďalších utrpelo zranenia.

Prezident počas útoku na Kapitol síce svojich zástancov vyzval, aby sa vrátili domov, zároveň im však vyjadril podporu a sympatie. Neskôr vo videu na Twitteri však odsúdil násilné prejavy, ktoré sa na pochode udiali.

V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
+7V čase, keď sa Kongres pripravoval na...
79 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Donald Trump