V Jávskom mori objavili časť vraku indonézskeho lietadla

Potápači z indonézskych námorných síl objavili v nedeľu časť vraku havarovaného lietadla, ktoré sa v sobotu krátko po štarte z Jakarty zrútilo so 62 ľuďmi na palube. Časť vraku našli v Jávskom mori, v hĺbke 23 metrov. S odvolaním sa na šéfa indonézskych ozbrojených síl o tom informovali agentúry AP a DPA.

10.01.2021 08:23 , aktualizované: 13:33
Indonézia lietadlo havária trosky Foto: ,
Vyšetrovateľ skúma trosky lietadla v prístave v indonézskej Jakarte.
debata

Podľa šéfa ozbrojených síl Hadiho Tjahjantoa objavili potápači trosky havarovaného lietadla – časti jeho vraku vrátane tých s evidenčným číslom lietadla. Našli tiež záchranné vesty.

„Od tímu potápačov sme dostali správu, že vo vode je dobrá a jasná viditeľnosť, čo umožnilo objavenie viacerých častí lietadla,“ uviedol Hadi Tjahjanto. Uviedol tiež, že potápači zachytili signál z havarovaného lietadla a následne našli časť jeho vraku – približne 23 metrov pod hladinou, píše agentúra AFP.

Havária lietadla, Indonézia
Havária lietadla, Indonézia
+6Havária lietadla, Indonézia

Pátracie tímy objavili čierne skrinky

Pátracie tímy lokalizovali v nedeľu tzv. čierne skrinky z havarovaného lietadla, ktoré sa v sobotu krátko po štarte zrútilo so 62 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku armádu.

„Sme schopní zachytiť signál z oboch čiernych skriniek a dokážeme identifikovať ich polohu. Dúfame, že sa nám ich podarí skoro vyzdvihnúť,“ uviedol šéf indonézskej armády, maršal letectva Hadi Tjahjanto. Podľa jeho slov ich čoskoro začnú hľadať potápači.

Pojmom čierne skrinky sa označujú záznamník rozhovorov v pilotnej kabíne a záznamník letových údajov. V prípade, že sa ich objasnení príčin havárie. Indonézski vyšetrovatelia už skôr v nedeľu informovali, že objavili telesné pozostatky a trosky pri pobreží Jávskeho mora, konkrétne neďaleko hlavného mesta Jakarta, kde sa v sobotu krátko po štarte zrútilo lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Sriwijaya Air.

Príčina sobotňajšej nehody lietadla typu Boeing 737–500 dosiaľ nie je známa. Stroj smeroval z Jakarty do mesta Pontianak na ostrove Borneo a s úradmi stratil kontakt asi štyri minúty po štarte, približne o 14.40 h (08.40 h SEČ).

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #pád lietadla #Jávske more