Slúžil Trumpovi, chceli ho obesiť. Pence sa musí rozhodnúť

Viac ako štyri roky stál pevne po boku šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Nikdy ho verejne nekritizoval, aj v čase najhorších škandálov republikánsky viceprezident Mike Pence zaujímal polohu mŕtveho chrobáka.

10.01.2021 16:13
Congress Electoral College Foto: ,
Americký viceprezident Mike Pence.
debata (28)

Takmer absolútnu lojalitu k vládcovi Oválnej pracovne však „ocenili“ trumpovskí extrémisti výzvami na popravu bývalého guvernéra štátu Indiana. Postaví sa Pence po útoku radikálov na Kapitol, pri ktorom v stredu minulý týždeň zomrelo päť ľudí, proti svojmu šéfovi?

Trump bude v Bielom dome maximálne do 20. januára. Potom ho vystrieda demokrat Joe Biden. Podľa televízie CNN, ktorá sa odvoláva na zdroje blízke Penceovi, však viceprezident zvažuje, že by sa Trumpa pokúsil zbaviť moci skôr. Mohol by to urobiť na základe 25. dodatku ústavy. Potreboval by však podporu väčšiny členov kabinetu. A keby Trump proti tomuto kroku namietal, o jeho osude by rozhodovali Snemovňa reprezentantov a Senát.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

Pomstychtivý prezident

Pence 6. januára odmietol zasiahnuť do procesu, keď Kongres potvrdil výsledky prezidentských volieb z 3. novembra 2020, ktoré vyhral Biden. Ako šéf Senátu musel len skonštatovať víťazstvo demokrata na základe hlasovania elektorov v jednotlivých štátoch v pomere 306 ku 232.

Zasadnutie Kongresu však prerušili na niekoľko hodín trumpovskí extrémisti, ktorých na pochod na Kapitol vyzval samotný prezident. "Obeste Mikea Pencea,“ kričali niektorí a mali aj vztýčenú šibenicu. Trump sa podľa amerických médií počas nepokojov vôbec nezaujímal o osud vlastného viceprezidenta.

"Konečne videl jeho mieru pomstychtivosti,“ povedal pre CNN zdroj blízky Penceovi o tom, ako politik vníma správanie svojho šéfa.

"Keď bol viceprezident a jeho rodina v bunkri na Kapitole, prezident sa nesnažil zistiť, či je v poriadku, ani neodsúdil tých, čo hovorili, že viceprezidenta majú popraviť,“ uviedol ďalší zdroj pre televíziu NBC.

Je pritom jasné, že napriek výzvam Trumpa a jeho extrémistických podporovateľov, nemohol Pence zvrátiť výsledok volieb. "Oznámenie spočítania hlasov je len formalita. Viceprezident pri nej slúžil len ako otvárač obálok,“ pripomenul pre Pravdu politológ Kenneth Warren zo Saintlouiskej univerzity.

Keby sa však aj Pence rozhodol využiť 25. dodatok, je otázne, či by v kabinete našiel dostatočnú podporu. No zdá sa, že niektorí ministri by boli ochotní pripojiť sa.

Ústavná žaloba

Trump však asi už zajtra bude čeliť ústavnej žalobe v Snemovni reprezentantov. Avizovala to jej šéfka demokratka Nancy Pelosiová. Podporuje ju väčšina kongresmanov. Začiatok procesu impeachmentu potvrdili aj viacerí jej spolustraníci.

"Všetci vrátane predsedníčky Snemovne Nancy Pelosiovej by sme boli radšej, keby Donald Trump jednoducho urobil správnu vec a rezignoval. Alebo keby Mike Pence skutočne ukázal, že má chrbtovú kosť, a aspoň kvôli sebe a svojej rodine využil 25. dodatok. Keď sa nič z toho do pondelka nestane, tak predložíme ústavnú žalobu. Bude sa týkať podnecovania vzbury a očakávame, že o nej budeme počas týždňa hlasovať,“ povedal kalifornský kongresman Ted Liu pre CNN.

Impeachment však dvoma tretinami hlasov musí podporiť aj 100-členný Senát. V ňom majú prevahu republikáni, ale je možné, že niektorí by žalobu boli ochotní schváliť. No z Trumpovej strany znie aj vyplakávanie, že impeachment iba viac rozdelí krajinu a vraj je teraz potrebné sústrediť sa na upokojenie situácie.

"Momentálne udalosti a celé Trumpovo vládnutie ukázali, že americká demokracia je asi krehkejšia, akosi ktokoľvek myslel. A tiež, že USA nie sú žiarivým majákom demokracie ako kedysi. Na druhej strane si myslím, že politické inštitúcie v Spojených štátoch, v ktorých platí deľba moci a nezávislé súdnictvo, sa držali celkom dobre. Aspoň doposiaľ,“ reagoval pre Pravdu na dianie v USA Robert Shapiro, profesor politológie na Kolumbijskej univerzite.

Jacob Anthony Chansley (v strede), známy aj ako... Foto: SITA/AP, Manuel Balce Ceneta
Not Real News Jacob Anthony Chansley (v strede), známy aj ako Jake Angeli alebo QAnon Šaman. Zatkli ho za útok na Kongres.

Za útok na Kongres zatýkajú

Americkí vyšetrovatelia oznámili nové zatknutia a obvinenia v prípade násilného vpádu do budovy amerického Kongrese vo Washingtone 6. januára. Medzi zadržanými je aj muž s potetovanou hruďou a s čelenkou z medvedej kožušiny a rohmi na hlave, ktorého fotografia obletela celý svet. Je to Jacob Anthony Chansley, známy aj ako Jake Angeli alebo QAnon Šaman. Obvinili ho z násilného vstupu a výtržníctva na pôde Kapitolu a vedomého vstupu a zdržiavanie sa v budove Kongresu.

"Bol to muž, ktorého vidieť v spravodajstve médií, ako vošiel do budovy Kapitolu, pričom si ho nebolo možné s nikým pomýliť vďaka nápadnému oblečeniu,“ uviedli úrady. Chansley mal na sebe béžové nohavice, ale od pása hore bol nahý, na snímkach bolo jasne vidieť jeho výrazne potetovanú hruď. Na hlave mal kožušinovú čelenku s rohmi. Tvár mal pomaľovanú červenou, bielou a modrou farbou. V ruke držal dlhý oštep s uviazanou americkou vlajkou. Chansley sa označuje za digitálneho vojaka krajne pravicovej konšpiračnej teórie QAnon, ktorá tvrdí, že Trump vedie tajnú vojnu proti globálnemu liberálnemu kultu pedofilov uctievajúcich satana.

Medzi ďalšími zadržanými sú aj mediálne známy Derrick Evans, ktorého nedávno zvolili za člena Snemovne delegátov v štáte Západná Virgínia, a Adam Johnson z Floridy, ktorého snímku, ako odnáša rečnícky pult šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, tiež videl celý svet. Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že z útoku na budovu Kongresu bolo obvinených 15 ďalších osôb. Vo väzbe je aj Richard Barnett z Arkansasu, ktorého vyfotili, ako sedí v Pelosiovej pracovni s nohami na stole.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pence #útok na Kongres