Sneh zasypal Španielsko, Filomena zabila viacerých ľudí

Snehová búrka Filomena paralyzovala veľkú časť Španielska a vyžiadala si štyri obete. V madridskom regióne napadlo až pol metra snehu, najviac od roku 1971.

10.01.2021 17:23
Zasnežený španielsky Madrid Foto: ,
Zasnežený španielsky Madrid
debata (3)

V ďalších dňoch čakajú krajinu nebývalé mrazy, teploty môžu aj v Madride cez noc klesnúť až k desiatim stupňom pod nulou. Kvôli kalamite, ktorá v krajine zablokovala stovky ciest, ochromila aj železničnú dopravu a prerušila prevádzku na madridskom medzinárodnom letisku, rokovala v nedeľu španielska vláda. Tá podľa denníka El País organizuje niekde aj pre prevoz potravín, liekov či vakcíny proti COVIDU-19.

Situácia je veľmi vážna najmä v madridskom regióne, ktorého šéfka Isabel Diazová Ayusová vyzvala Madridčanov, aby sa „chopili lopaty“ a miestnym úradom a armáde pomohli s odstraňovaním masy snehu, aby sa Madrid nepremenil na jedno veľké klzisko. Regionálna madridská správa tiež požiadala španielsku vládu o ďalších vojakov na pomoc.

Zasnežený španielsky Madrid
Zasnežený španielsky Madrid
+6Zasnežený španielsky Madrid

Návrat k normálu bude trvať niekoľko dní, cesty blokuje nielen masa snehu, ale aj popadané stromy, ktoré množstvo snehu neudržali. Približne päťsto ľudí muselo v Madride stráviť noc v športových centrách, pretože sa nemohli vrátiť domov. Príval snehu uväznil len v metropole z piatka na sobotu na 1 500 ľudí v ich autách na cestách a pomáhať im museli hasiči.

Od piatkového večera v Madride nejazdí autobusová MHD, zrušené boli aj medzimestské diaľkové železničné spoje z i do Madridu, ktorých prevádzka by mal byť obnovená ešte v nedeľu. Metro v španielskej metropole jazdilo aj cez noc, aby sa ľudia dostali domov.

Od piatkového večera je prerušená aj prevádzka na medzinárodnom madridskom letisku Barajas, v sobotu bolo zrušených asi 400 spojov, v nedeľu zatiaľ ďalších viac ako sto. Na letisku zostalo uväznených na 600 cestujúcich. Ak sa počasie nezhorší a odstraňovanie snehu z dráh bude pokračovať rovnakým tempom, očakáva prevádzkovateľ letiska postupné obnovenie letov v nedeľu.

Madridská polícia však musela riešiť aj nezodpovedné správanie obyvateľov, ktorí v sobotu v centre mesta na rade miest usporiadali guľovačky, aj keď platí obmedzenie zhlukovania kvôli epidémii COVID-19.

Tlaková níž Filomena, ktorá kalamitu v Španielsku spôsobila, v nedeľu ešte priniesla oproti piatku menšie snehové prehánky najmä na severe a východe (v Katalánsku, Baskicku či Kantábrii) a postupne prešla nad Stredozemné more. Budúci týždeň ale meteorológovia čakajú na rade miest Španielska veľmi mrazivé teploty, ktoré majú vo Valladolide, Burgose, Salamanke, Tolede či v Madride klesať k mínus desiatim stupňom, cez deň sa majú v metropole pohybovať okolo nuly. V Madride teplota pod 10 stupňov Celzia klesla naposledy v januári 1945, uviedol denník El País.

Oberhof, biatlonový areál, Nemecko.
Ľudia odpratávajú sneh zo strechy benzínky v...
+6Northumberland, Anglicko
3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Španielsko