USA znovu zaradia Kubu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus

Spojené štáty opäť zaradia Kubu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus, oznámil v pondelok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Informovala o tom agentúra AFP.

11.01.2021 21:27
USA Kuba vzťahy diplomatické obnovenie Foto: ,
debata (42)

„Týmto krokom opäť vyvodíme zodpovednosť voči kubánskej vláde a pošleme jasnú správu: Castrov režim musí prestať podporovať medzinárodný terorizmus a podkopávať americkú spravodlivosť,“ uviedol Pompeo vo vyhlásení, odkazujúc na bývalých kubánskych lídrov Fidela a Raúla Castra.

Podľa AFP sa dosluhujúca americká republikánska administratíva pokúša na poslednú chvíľu zmariť prípadné snahy novozvoleného prezidenta Joea Bidena o zmiernenie diplomatického napätia medzi USA a touto ostrovnou krajinou. Inaugurácia nového demokratického prezidenta sa uskutoční 20. januára.

Na tzv. čiernej listine USA sa v súčasnosti nachádzajú už len Irán, Sýria a Severná Kórea (KĽDR). Kuba bola na zozname od roku 1982 do roku 2015, keď ju zo zoznamu vyradil vtedajší prezident Barack Obama. Počas jeho vlády došlo k obnoveniu kubánsko-amerických diplomatických vzťahov, obe krajiny dokonca na území tej druhej otvorili veľvyslanectvá.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Kuba