Trump vyhlásil kvôli inaugurácii núdzový stav

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v pondelok núdzový stav v hlavnom meste krajiny Washington, pretože v miestnych aj federálnych úradoch silnejú obavy z násilia pred inauguráciou novozvoleného prezidenta Joea Bidena naplánovanou na 20. januára a aj po nej.

12.01.2021 06:46 , aktualizované: 08:20
Election 2020 Foreign Policy Foto: ,
Úradujúci šéf Bieleho domu Donald Trump (vľavo) a novozvolený prezident USA Joe Biden počas prezidentskej debaty.
debata (66)

Vyhlásenie núdzového stavu umožňuje ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť a Federálnej agentúre pre riadenie núdzových situácií (FEMA) koordinovať sa v prípade potreby s miestnymi úradmi, informovala v utorok tlačová agentúra AP. Núdzový stav platí od pondelka 11. januára do 24. januára.

Trumpovo opatrenie prichádza päť dní po tom, čo dav jeho podporovateľov vtrhol do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, keď obe jeho komory začali formálne spočítavať hlasy Zboru voliteľov a potvrdzovať Trumpovu porážku v novembrových voľbách – a Bidenovo víťazstvo. Výsledkom výtržností bolo päť mŕtvych.

Trump sa posledné mesiace sťažoval, že mu prostredníctvom rozsiahlych podvodov ukradli volebné víťazstvo. Predstavitelia volieb však tvrdia, že Trumpove obvinenia sú nepodložené a neexistujú na to žiadne dôkazy.

V pondelok už skôr starostka metropoly Washington Muriel Bowserová, guvernér susediaceho štátu Virgínia Ralph Northam a guvernér štátu Maryland Larry Hogan vyzvali ľudí, aby sa držali mimo inauguračných udalostí. Vysvetlili to „minulotýždňovou násilnou vzburou a smrtiacou pandémiou ochorenia COVID-19“.

Trump a Pence sa stretli v Oválnej pracovni

Americký prezident a jeho viceprezident Mike Pence sa stretli v pondelok večer v Oválnej pracovni Bieleho domu. Informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ administratívy. Išlo o prvé stretnutie oboch politikov od minulotýždňového útoku Trumpových podporovateľov na budovu Kapitolu, napísala v utorok tlačová agentúra AFP.

Stretnutie naznačuje, že Trump a Pence vytvárajú spoločný front v čase, keď demokrati naliehajú na viceprezidenta, aby odvolal prezidenta ako nespôsobilého vykonávať úrad.

„Obaja mali dobrý rozhovor,“ povedal o stretnutí predstaviteľ. Uskutočnilo sa v období, keď demokrati vyvíjajú tlak na Pencea, aby využil 25. dodatok americkej ústavy na odvolanie Trumpa. Dodatok umožňuje kabinetnej väčšine odobrať prezidentovi právomoci a udeliť ich viceprezidentovi.

Podľa predstaviteľa Trump nemá v úmysle odstúpiť skôr, ako sa mu 20. januára skončí funkčné obdobie.

Predstaviteľ tiež naznačil, že Pence nemá v úmysle aktivovať 25. dodatok ústavy a odvolať Trumpa ako nespôsobilého. „Obaja zopakovali, že tí, čo porušili zákon a vtrhli minulý týždeň do Kapitolu, nereprezentujú hnutie Amerika na prvom mieste, podporované 75 miliónmi Američanov,“ dodal predstaviteľ.

Dvojica politikov sa podľa neho „zaviazala, že zvyšok svojho funkčného obdobia bude pokračovať v práci v záujme krajiny“.

Snemovňa reprezentantov má v pláne hlasovať v utorok večer o rezolúcii vyzývajúcej Pencea, aby využil 25. dodatok ústavy, a predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová mu dá 24 hodín na reakciu. Potom demokrati prikročia k procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) voči Trumpovi za „podnecovanie na vzburu“ v súvislosti s vpádom jeho podporovateľov do Kongresu.

Odstúpil minister pre vnútornú bezpečnosť

Úradujúci americký minister pre vnútornú bezpečnosť Chad Wolf v pondelok odstúpil pre narastajúce obavy z možnosti ďalšieho násilia počas inaugurácie novozvoleného prezidenta. Informoval o tom predstaviteľ ministerstva, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Úradujúci minister odstupuje dnes v noci s účinnosťou od 23.59 h,“ spresnil v pondelok predstaviteľ pre AFP. Neuviedol žiaden dôvod demisie, ale doplnil, že ministerstvo prevezme Pete Gaynor, šéf Federálnej agentúry pre riadenie núdzových situácií (FEMA).

Aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) varuje pred ozbrojenými protestmi.

Zablokovali desaťtisíce účtov šíriacich protrumpovskú teóriu QAnon

Sociálna sieť Twitter v pondelok oznámila, že po útoku podporovateľov prezidenta Trumpa na sídlo Kongresu zablokovala „vyše 70 000 účtov“ spájaných s konšpiračnou teóriou QAnon. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Sociálna sieť začala svoje čistky v piatok 8. januára, krátko po tom, čo natrvalo zablokovala Trumpov účet, pretože podnecoval k násiliu.

Vzhľadom na násilné udalosti v hlavnom meste Washington a zvýšené riziko spôsobenia ujmy sme od piatka popoludnia začali blokovať tisíce účtov, ktoré zdieľali a propagovali predovšetkým škodlivý obsah QAnonu," uviedol Twitter na blogu.

„Výsledkom našej snahy je zablokovanie vyše 70 000 účtov. V mnohých prípadoch sme zistili, že jeden človek riadil množstvo účtov,“ dodal Twitter.

Krajne pravicová konšpiračná teória QAnon tvrdí, že Trump vedie tajnú vojnu proti celosvetovému liberálnemu kultu pedofilov uctievajúcich satana.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment #americký kongres