Čína hlási 55 nových nakazených a zavrela päťmiliónové mesto

Čína kvôli novému koronavírusu rozšírila reštrikcie okolo Pekingu a v uzávere sa ocitlo ďalších 4,9 milióna ľudí.

12.01.2021 11:38
čína, testovanie, koronavírus Foto:
Hromadné testovania na ochorenie COVID-19 v meste Š'-ťia-čuang v severočínskej provincii Che-pej.
debata (42)

Opatrenia sa sprísňujú, aj keď počet novonakazených za minulý deň v porovnaní s tým predchádzajúcim poklesol a je len zlomkom údajov, ktoré z Číny prichádzali pred rokom. Čínske úrady napriek tomu siahajú k uzávere všade, kde sa objavia noví infikovaní, v snahe vyhnúť sa opakovaniu minuloročného ochromenia ekonomiky.

V utorok čínske zdravotnícke úrady ohlásili nových 55 ľudí s Covidom-19, pričom o deň skôr ich bolo 103. Štyridsať z aktuálnych prípadov pripadá na provinciu Che-pej, ktorá je blízko Pekingu. V hlavnom meste zaznamenali jeden prípad lokálnej nákazy a ďalší v provincii Chej-lung-ťiang.

Blížiace sa oslavy

Od utorka je v uzávere takmer päťmiliónové mesto Lang-fang v provincii Che-pej. Túto provinciu Čína odrezala od zvyšku územia už minulý týždeň kvôli niekoľkým desiatkam infikovaných. Mesto Lang-fang má zostať uzavreté sedem dní a začne tam intenzívne testovanie. Dva okresy v tesnej blízkosti Pekingu – Kuan a San-che – vyhlásili karanténu. V provincii Che-pej je najviac prípadov koronavírusu v jej hlavnom meste Š'-ťia-Čuang. Stále sú kontrolované niektoré diaľničné úseky a automobily s poznávacou značkou tohto mesta nemajú povolený prejazd.

Vo Wu-chane, kde sa prvé prípady nákazy vôbec objavili koncom roka 2019, teraz pátrajú po kontaktoch dvoch nakazených ľudí z provincie Che-pej, ktorí toto mesto navštívili.

Čína registruje aj asymptomatické prípady, ktorých počet vzrástol z pondelňajších 76 na dnešných 81. Celkovo Čína od začiatku epidémie registruje 87 591 prípadov a 4634 úmrtí.

Prísne opatrenia sa v krajine vydávajú aj kvôli blížiacim sa oslavám lunárneho Nového roka, ktorý pripadá na 12. február a pri ktorých Číňania vo veľkom cestujú.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #koronavírus