Šiel si zabicyklovať počas lockdownu, porušil Johnson vlastné pravidlá?

Britský premiér Boris Johnson čelí kritike kvôli vychádzke na bicykli, ktorú podnikol v čase plošnej uzávery kvôli šíreniu koronavírusu.

12.01.2021 14:22
Boris Johnson Foto: ,
Boris Johnson
debata (19)

V nedeľu ho zbadali zhruba jedenásť kilometrov od sídla v Downing Street, kde sa s rodinou zdržiava. Podľa kritikov tým porušil opatrenia, ktoré sám zaviedol. Námestník ministerky vnútra ale povedal, že cvičenie v okolí bydliska je povolené. Presnú definíciu však okolie bydliska v anglických pravidlách nemá.

Johnsona v nedeľu videli na bicykli v Olympijskom parku na východe Londýna, teda zhruba jedenásť kilometrov od Downing Street. „Vzhľadom na súčasnú situáciu som bola v šoku, keď som ho videla, ako bezstarostne ide na bicykli," povedala denníku The Evening Standard svedkyňa Johnsonovho výletu.

Ľudia zhruba vedia

Podľa pravidiel, ktoré britská vláda v Anglicku minulý týždeň zaviedla spolu s plošnou uzáverou, je možné športovať vonku, ale len „lokálne“, teda v okolí bydliska.

zväčšiť Boris Johnson v auguste 2014 ešte ako starosta... Foto: TASR/AP, Stefan Rousseau
Británia Londýn Johnson snemovňa kandidatúra Boris Johnson v auguste 2014 ešte ako starosta Londýna prichádza na bicykli na „hodinu otázok".

Premiéra sa už v pondelok zastal minister zdravotníctva Matt Hancock. „Je v poriadku, keď idete na dlhú prechádzku a skončíte sedem míľ od domova, to je v poriadku, ale mali by ste zostať v mieste bydliska," povedal.

Tiež námestník ministerky vnútra Kit Malthouse dnes stanicu Sky News povedal, že dlhšie vychádzky na bicykli sú aj v dobe plošné uzávery povolené. „To, o čo ľudí žiadame, je, aby pri športovaní zostali v mieste bydliska," uviedol. Čo tento termín znamená, je podľa neho ale „samozrejme otázkou interpretácie". Ľudia podľa neho ale „zhruba vedia", čo vláda myslí tým, keď vyžaduje lokálne športovanie.

Dostali pokutu

Tiež šéfka londýnskej polície Cressida Dicková uviedla, že Johnsonov výlet nebol v rozpore so zákonom. Dodala však, že by polícii pomohlo, keby existovala jasná definícia toho, čo znamená športovať „lokálne“.

Podľa stanice BBC vo vládnych pravidlách stojí, že „lokálne“ znamená „zostať v dedine, meste alebo časti veľkého mesta", kde ľudia žijú.

O tom, ako ďaleko je možné sa z miesta bydliska vzdialiť, sa pritom v Británii v posledných dňoch živo diskutovalo. Dve ženy totiž podľa stanice BBC dostali pokutu 200 libier (221 eur), pretože sa odviezli autom z domova osem kilometrov, než vyrazili na prechádzku do prírody. Polícia však neskôr pokutu zrušila a ženám sa ospravedlnila.

Nová mutácia je dominantná

V Británii, ktorá má 67 miliónov obyvateľov, od začiatku decembra opäť rastú denné prírastky nakazených, minulý týždeň sa niekoľkokrát dostali nad 60-tisíc. Celkom sa nákaza vírusom SARS-CoV-2 preukázala u viac ako 3,1 milióna ľudí. S Covidom-19 v Británii zomrelo cez 81-tisíc nakazených. V britských štatistikách úmrtia sa pritom objavujú iba ľudia, ktorí mali počas štyroch týždňov pred smrťou pozitívny test na koronavírus.

Na juhu Anglicka sa na konci minulého roka objavila nová, nákazlivejšia mutácia koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa vládnych expertov je tento variant už takmer v celej krajine dominantný.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson #koronavírus