Po snehu rekordné mrazy. Počasie trápi Španielsko

Španielsko sa po víkendových prívaloch snehu potýka s nebývale silnými mrazmi.

12.01.2021 15:53
Španielsko, sneh, kalamita, Madrid Foto:
Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.
debata

Teploty na niektorých miestach klesli v noci až k mínus 25 stupňom Celzia, čo boli najnižšie hodnoty za posledné dve desiatky rokov. Školákom v Madride úrady kvôli extrémnemu počasiu zrušili výučbu až do 18. januára a nemocnice hlásia veľké množstvo úrazov spôsobených pádom na zľadovatených komunikáciách.

Husté sneženie priniesla v piatok večer do veľkej časti Španielska tlaková níž Filomena, ktorej sa pripisuje už šesť obetí na životoch. Po štyroch obetiach z víkendu v Barcelone zomreli kvôli podchladeniu dvaja bezdomovci.

Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.
Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.
+6Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.

Problémy v doprave

Silný mráz udrel najmä v centrálnej časti Španielska. Hovorca meteorologického úradu AEMET Rubén del Campo povedal, že noc z pondelka na utorok bola najchladnejšou najmenej od roku 2001. Na niektorých miestach ale padli aj oveľa staršie teplotné rekordy. Napríklad v obci Bello v Aragónsku namerali mínus 25,4 stupňa Celzia a menej ako mínus 20 stupňov hlásila aj ďalšie aragónske mestá Molina de Aragón, Calamocha či Teruel. Podľa agentúry AP to boli najnižšie teploty od roku 1982.

V Madride a okolí, kde žije zhruba 6,6 milióna ľudí, v noci teplomery ukazovali mínus 16 stupňov Celzia. Mrazy v kombinácii so snehovou nádielkou ďalej spôsobuje problémy v doprave. „Naše snahy sa zameriavajú na zabezpečenie dodávok základných tovarov, ako sú lieky a potraviny, zabezpečenie prístupu do logistických centier a prevádzka nákladnej dopravy," uviedol minister dopravy José Luis Ábalos.

Pomáha armáda

Problémy hlásili v turok ráno cestári na 116 cestách, na 210 úsekoch sú povinné snehové reťaze. Na odpratávaní ciest sa podieľa aj viac ako tisícka príslušníkov armády.

V Madride budú až do pondelka zatvorené školy, druhý deň nefungujú ani súdy a všetky konania sa odkladajú. Madridská radnica odhadla, že kvôli prívalom desiatok centimetrov snehu spadlo alebo bolo poškodených asi 150-tisíc z 800-tisíc stromov na území metropoly.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #mrazy #chladné počasie