Toto je strava na päť dní? Biedne balíčky pre deti budia v Británii nevôľu

Fotografie obedových balíčkov, ktoré dostávali deti z nemajetných britských rodín domov v čase epidémie nového koronavírusu, vzbudili na sociálnych sieťach vlnu pohoršenia.

13.01.2021 09:44
debata (61)

Obsah balíčka je podľa matky, ktorá fotku zverejnila na twitteri, úplne nedostatočný. Britská vláda už varovala súkromných ​​dodávateľov, aby zvýšili svoje nároky na kvalitu. Firma, ktorá balíček pre školákov dodala, sa ospravedlnila.

V balíčku, ktorý mal malému školákovi vystačiť na desať dní, bol balený nakrájaný biely chlieb, malá konzerva fazule, dve mrkvy, dva zemiaky, syr, cestoviny, päť kusov ovocia a sladkosti. V obchode by tento nákup vyšiel na zhruba päť libier (približne 5,6 eura), dodávateľská firma ho štátu podľa autorky tweetu účtovala za 30 libier (približne 33,5 eura). Firma sa ohradila, že sa jednalo o prídel na päť dní a účtovaná čiastka za potraviny a ich distribúciu je 10,5 libry (približne 11,7 eura).

Fotografiu spomínaného stravovacieho prídelu na sociálnych sieťach kritizovali politici, známe osobnosti i verejnosť. Pôvodný post má v stredu ráno takmer 50-tisíc lajkov, zdieľalo ho takmer 30-tisíc užívateľov.

Britský program na podporu chudobných rodín zaisťuje školské obedy pre deti približne od štyroch do siedmich rokov, ktorých rodičia čerpajú určité sociálne dávky. Podľa agentúry Reuters je takýchto detí v Británii viac ako 1,4 milióna. V čase epidémie COVIDU-19 a celoštátnej uzávery sa vláda snažila školské obedy nahradiť balíčky, ktoré firmy prostredníctvom škôl posielali priamo do rodín.

„Fotografie, ktoré sa objavili na sociálnych médiách, sú úplne neprijateľné a neodrážajú vysoký štandard bezplatného školského jedla, ktoré očakávame, že bude deťom zasielaný," uviedla námestníčka pre deti a rodiny Vicky Fordová, ktorá už tiež celú záležitosť začala preverovať.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #potravinová pomoc #koronakríza