Začal sa proces s údajnými členmi talianskej mafie, najväčší za posledné tri desaťročia

V juhotalianskej Kalábrii sa v utorok začal najväčší proces s talianskou mafiou od 80. rokov minulého storočia: viac ako 350 ľudí je obžalovaných z príslušnosti ku kalábrijskej mafii 'Ndrangheta, z vrážd, obchodu s drogami, vydierania, ale i zo zneužitia verejných funkcií.

13.01.2021 18:27
Ndrangheta / Mafia / Nicola Gratteri / Foto: ,
Vľavo prokurátor Nicola Gratteri, ktorý vystupuje proti mafii, pred začiatkom procesu s členmi kalábrijskej mafie 'Ndrangheta v kalábrijskom meste Lamezia Terme, 13. januára 2021
debata (4)

V procese, ktorý podľa stanice BBC potrvá viac ako dva roky, vystúpi vyše 600 obhajcov a desiatky svedkov, vrátane členov mafie, ktorí sa rozhodli spolupracovať s justíciou.

Proces sa koná v priemyselnej zóne mesta Lamezia Terme v budove s podzemnou súdnou sieňou, ktorá bola špeciálne postavená pre tento účel. Okrem zvýšenej kontroly a dvoch bezpečnostných okruhov, vyčlenili pre všetkých účastníkov špeciálnu miestnosť pre testovanie na koronavírus so 118 zamestnancami. Procesu sa zúčastňujú desiatky novinárov, domácich i zahraničných.

Len mená obžalovaných sa pri predbežnom pojednávaní čítali viac ako tri hodiny, okrem členov mafie zahŕňa i politikov, policajtov a štátnych zamestnancov. Najvyššie postavenou osobou v mafiánskom klane, ktorá je súdená v tomto procese, je boss Luigi Mancuso (66), prezývaný Strýko, ktorý už predtým strávil 19 rokov vo väzení. Ďalší súdení mafiáni sú známi pod prezývkami Vlk, Fatty či Blondie.

Celkový počet obžalovaných v tejto kauze prevýši štyristo, keď sa započíta deväť desiatok obvinených, ktorí budú súdení v zrýchlenom konaní. To má začať koncom januára. Je medzi nimi aj právnik Giancarlo Pittella, ktorý bol v rokoch 2006 až 2008 senátorom za stranu Silvia Berlusconiho Forza Italia. Pittella odmieta, že by s 'Ndranghetou spolupracoval. Väčšina z obžalovaných bola zadržaná v decembri 2019 pri raziách v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Bulharsku.

„Dnešný proces nie je len tehlou v múre proti mafii, ale je dôležitý i na pochopenie toho, ako sa 'Ndrangheta vyvíjala od vydierania či úžery k rozsiahlym väzbám na štátnu správu,“ povedal dnes novinárom pred začatím procesu jeho hlavný žalobca Nicola Gratteri (62).

Ten zasvätil boju proti mafii viac ako tri desaťročia a počas celej tejto doby žil pod policajnou ochranou. „Viac ako dvadsať rokov som nebol v reštaurácii ani v kine, jem v kancelárii, môj dom je v podstate bunker, ale mám dobrý tím bodyguardov,“ povedal Gratteri novinárom.

Prokurátor Nicola Gratteri, ktorý vystupuje...
Príslušníci talianskej finančnej polície pred...
+5Vľavo prokurátor Nicola Gratteri, ktorý...

„Tento proces ukazuje, ako hlboko je 'Ndrangheta zakorenená v spoločnosti,“ povedal profesor Oxfordskej univerzity Federico Varese, podľa ktorého ale ani tento proces nebude znamenať koniec existencie tejto mafie.

„Môžete ich zavrieť do väzenia, ale ak neodstránite príčiny ich existencie, budú fungovať ďalej,“ pripomenul Varese s tým, že mafia v posledných dekádach prevádzkuje i bufety, upratovacie služby, odvoz odpadu či pohrebné služby.

'Ndrangheta, ktorá vznikla v 19. storočí v juhotalianskej Kalábrii, je od konca deväťdesiatych rokov 20. storočia najmocnejším zločineckým syndikátom v Taliansku. Kontroluje značnú časť obchodu najmä s kokaínom medzi Európou a Južnou Amerikou.

Doteraz najväčší proces s talianskou mafiou začal v roku 1986 a trval do roku 1992. Obžalovaných v ňom bolo 475 ľudí a vyše 340 z nich bolo nakoniec odsúdených, z toho dve desiatky na doživotie.

Aj pre tento megaproces, ktorý sa týkal sicílskej mafie Cosa Nostra, bola postavená osobitná súdna budova. Proces, o ktorom rozpráva aj film Prvý zradca (2019), sa konal vďaka sudcovi Giovannimu Falconemu, ktorému sa v roku 1984 podarilo presvedčiť jedného z vysoko postavených členov Cosa Nostry Tommasa Buscettu na spoluprácu s vyšetrovateľmi. Falcone bol v roku 1992 mafiou zavraždený.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #súdny proces #'Ndrangheta