Vláda do šrotu? Talianov trápi nielen vírus

Pre Taliansko, ktoré od vojny strovilo vyše šesťdesiat vlád, to nie je neznáma situácia. Ešte nikdy však osud kabinetu nevisel na vlásku uprostred takej hlbokej krízy. Taliani od prepuknutia pandémie koronavírusu pochovali viac než 80-tisíc jej obetí, čo je druhý najvyšší počet v Európe a krajina sa prepadá do najhlbšej recesie za trištvrte storočia.

14.01.2021 18:05
debata (8)

Vládu Giuseppeho Conteho na pokraj pádu doviedol niekdajší premiér Matteo Renzi. Líder trpasličej centristickej strany Italia Viva v stredu stiahol svojich ministrov z vlády, čím Conteho kabinet pripravil o väčšinu v hornej komore parlamentu. Šrotovník, ako znie Renziho prezývka z čias, keď ako mladý starosta Florencie odštartoval raketovú kariéru vo veľkej politike sloganom, že chce poslať do šrotu politických dinosaurov v Ríme, sa nečakane pustil do predsedu vlády.

Trojpercentný expremiér

Politický výtlak Renziho dnes už zďaleka nie je taký, ako keď bol v rokoch 2014 až 2016 premiérom a mnohí si od neho sľubovali, že bude talianskym Tonym Blairom či Barackom Obamom. Jeho Italia Viva, ktorú predvlani založil po odchode z vládnej stredoľavicovej Demokratickej strany, má dnes preferencie pod troma percentami. Jej osemnásť kresiel v Senáte však bolo pre vládu nestraníka Conteho a koalíciu demokratov s populistickým Päťhviezdičkovým hnutím životne dôležitých.

Conte, ktorý je aj vďaka ráznym protiepidemickým opatreniam vlády suverénne najpopulárnejším politikom krajiny, Renziho krok prijal s počudovaním. „Som presvedčený, že v čase, keď čelíme toľkým výzvam, krajina túto krízu nepochopí,“ vyhlásil premiér. Podobne reagovali aj lídri koaličných strán. „Na boj proti pandémii potrebujeme investície, prácu, zdravie. Nie vládnu krízu,“ poznamenal pre televíziu Rai líder demokratov Nicola Zingaretti. "Kým krajina s plným úsilím a obetavosťou čelí najhoršej zdravotnej, sociálnej a hospodárskej kríze, Renzi odvoláva svojich ministrov. Neverím, že toto rozhodnutie niekto pochopí,“ napísal na facebooku dočasný šéf Päťhviezdičkového hnutia Vito Crimi.

Verejnosť Renziho krok skutočne prijala s nepochopením. Podľa prieskumu agentúry Ipsos až tri štvrtiny Talianov nazdávajú, že postupoval na základe svojich osobných záujmov a nie v prospech krajiny.

CON TE

Renzi zodpovednosť za vládnu krízu odmieta. „Politickú krízu nespustila Italia Viva, spustená je už niekoľko mesiacov,“ citoval portál Politico expremiéra, ktorý už koncom minulého roku kritizoval Conteho za spôsob, akým sa jeho vláda chystá využiť vyše 200 miliárd eur z únijného koronavírusového Fondu obnovy a vyčítal mu tiež, že pri prijímaní protiepidemických opatrení obchádza parlament. „Tvárou v tvár kríze, ako je pandémia, je zodpovedné riešiť problémy, a nie ich skrývať,“ dodal Renzi. Pripustil však, že je stále otvorený pre rokovania a to aj v prípade, že Conte zostane premiérom. "Môžeme byť súčasťou vládnej väčšiny, ak nás budú chcieť a môžeme byť v opozícii, ak nás nebudú chcieť.“

Predbežne to vyzerá tak, že bývalí koaliční partneri Renziho, ktorý stratil ich dôveru, späť nechcú. Podľa talianskych médií sa Conte zrejme pokúsi nájsť podporu v parlamente u iných zákonodarcov. Lídri hlavných koaličných strán už Contemu na sociálnych sieťach signalizovali podporu odkazom „CON TE“, čo po taliansky znamená „S TEBOU“.

Ak premiér neuspeje, prezident republiky môže poveriť úlohou zostaviť vládu niekoho iného. Do úvahy pripadá kabinet vedený technokratom, napríklad bývalým šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim.

Až v prípade, že všetky spomínané možnosti zlyhajú, by prišli na rad predčasné voľby, ktoré by sa mohli konať v júni. V nich by podľa súčasných preferencií mali najlepšie vyhliadky na víťazstvo krajne pravicové strany na čele s Ligou bývalého vicepremiéra Mattea Salviniho.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Matteo Renzi #Giuseppe Conte