Po prekonaní COVIDU-19 vydrží imunita najmenej päť mesiacov, ukázala štúdia

Ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, budú voči nej s vysokou pravdepodobnosťou imúnni najmenej päť mesiacov.

14.01.2021 12:15
debata (12)

Vyplýva to z britskej štúdie. Podľa vedcov však existujú dôkazy, že aj ľudia s protilátkami v tele môžu koronavírus ďalej prenášať a šíriť.

Štúdia britskej vládnej zdravotnej agentúry Public Health England (PHE) ukazuje, že opätovné nakazenie sa koronavírusom u ľudí, ktorí už COVID-19 prekonali a vytvorili si protilátky, je veľmi zriedkavé. Zo 6 614 ľudí, prevažne britských zdravotníkov, ktorí sa medzi 18. júnom a 24. novembrom 2020 zúčastnili štúdie, sa ich znovu nakazilo len 44.

Experti z PHE zúčastňujúci sa na štúdii prišli k záverom, že imunita získaná po prekonaní ochorenia COVID-19 poskytuje 83-percentnú ochranu proti opätovnej nákaze v porovnaní s ľuďmi, u ktorých sa ochorenie nevyskytlo.

Odborníci ale upozorňujú, že podľa výsledkov štúdie, je teraz riziko opätovnej infekcie u ľudí, ktorí sa nakazili počas prvej vlny pandémie vlani na jar, pomerne vysoké. Zmieňujú tiež, že ľudia s imunitou, ktorú získali po prekonaní COVIDU-19, môžu vírus SARS-CoV-2 prenášať v nose a hrdle, a neúmyselne ho tak šíriť.

Čo sa stane po podaní vakcíny?

„Vieme teraz, že u väčšiny ľudí, ktorí sa vírusom nakazili, sa vyvinuli protilátky, a oni sú tak chránení pred opätovným nakazením, ale nie je to stopercentné. Tiež zatiaľ nevieme, ako dlho tá ochrana trvá," povedala spoluautorka štúdie Susan Hopkinsová.

„Takže ak si myslíte, že už ste chorobu prekonali, a ste tak chránení, vedzte, že je vysoko nepravdepodobné, že sa u vás vyvinie závažná infekcia. Existuje ale stále riziko, že vírus chytíte a prenesiete na iných," dodala Hopkinsová.

Odborníci ale upozorňujú, že vo svojej štúdii neskúmali protilátky, ktoré sa vytvoria po podaní vakcíny proti COVIDU-19. Tým sa chcú venovať v následnom výskume. Zistiť v ňom chcú aj to, či môžu protilátky po prekonaní COVIDU-19 v tele vydržať aj dlhšie ako päť mesiacov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vedecká štúdia #koronavírus