Olympijského zlatého víťaza v plávaní Kellera obvinili za účasť na útoku na Kongres

Americký plavec a olympijský zlatý medailista Klete Keller bol v stredu ministerstvom spravodlivosti obvinený z účasti na útoku na Kongres, ktorý 6. januára podnikli priaznivci odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP.

14.01.2021 18:35
Klete Keller Foto: ,
Na archívnej snímke z 12. januára 2008 americký plavec Klete Keller
debata (18)

Kellera zachytili kamery v dave ľudí, ktorí svojvoľne vstúpili do obrovskej sály Rotundy v Kapitole, sídle amerického Kongresu vo Washingtone. Tento dav násilných protestujúcich predtým prerazil policajné línie okolo Kapitolu a predral sa až dovnútra.

Polícia vo vyhlásení priloženom k oficiálnym obvineniam, zverejneným v stredu, napísala, že pretekára na troch Olympiádach identifikovala najprv podľa oficiálnej bundy tímu s obrovským logom „USA“ na chrbte a aj podľa nášivky na hrudi s nápisom „Olympijský tím Spojených štátov“ (United States Olympic team).

Bol obvinený z protizákonného vstupu do Kapitolu, násilného alebo neprístojného správania a kladenia odporu polícii.

Keller (38) pretekal na olympijských hrách v rokoch 2000, 2004 a 2008 – získal dve zlaté a jednu striebornú medailu v plaveckej štafetovej disciplíne 4 × 200 metrov vo voľnom štýle a tiež dve bronzové medaily v súťaži jednotlivcov vo voľnom štýle na 400 metrov.

Jeho zlato za štafetu v roku 2004 v Aténach patrilo k najoslavova­nejším, pretože v týchto pretekoch súťažil americký hviezdny tím, ktorého súčasťou bol aj legendárny Michael Phelps, proti austrálskej štvorici vedenej silným šampiónom Ianom Thorpeom.

Keller dokázal v poslednej časti štafety poraziť Thorpea a ukončil tak roky trvajúcu dominanciu Austrálčanov v tejto disciplíne. Jeho život po olympiádach bol kolísavý – rozviedol sa, prišiel o mnoho zamestnaní, stal sa z neho bezdomovec a určitý čas žil vo svojom aute, ako sám povedal v roku 2018 v podcaste v internetovej televízii The Olympic Channel.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #útok na kapitol #Klete Keller