Snehová víchrica Filomena spôsobila v Madride škody za 1,4 miliardy eur

Tlaková níž Filomena, ktorá v uplynulých dňoch v sprievode mrazov a silného sneženia zasiahla Španielsko, spôsobila v metropole Madrid škody vo výške približne 1,4 miliardy eur.

14.01.2021 21:00
Filomena / Madrid / Kalamita / Foto: ,
Následky snehovej víchrice Filomena v Madride
debata (1)

Oznámil to starosta hlavného mesta José Luis Martínez-Almeida s tým, že táto suma zahŕňa ekonomické straty a škody na mestskej infraštruktúre, uviedla agentúra DPA.

V španielskom hlavnom meste pokračujú v odstraňovaní následkov hustého víkendového sneženia, po ktorom na viacerých miestach krajiny zaznamenali extrémne nízke teploty dosahujúce rekordné hodnoty.

Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.
Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.
+6Príval snehu v hlavnom meste Španielska Madride.

Množstvo ulíc v hlavnom meste je neprejazdných aj päť dní po najvýdatnejšom snežení, aké Španielsko zaznamenalo za posledných 50 rokov. Keďže masy napadaného snehu nebolo možné odpratať dostatočne rýchlo, v dôsledku silných mrazov sa premenili na tvrdé vrstvy ľadu, ktoré je ťažké odstrániť.

Madridská radnica i úrady iných miest preto obyvateľov vyzvali, aby v tejto situácii radšej zostali doma, ak môžu. Madridské nemocnice ošetrili už stovky ľudí zranených po páde na zľadovatených chodníkoch.

Teploty v okrajových častiach Madridu v noci na štvrtok opäť klesli na mínus 12 stupňov Celzia. Zmierňovanie mrazov s čaká na budúci týždeň.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #snehová búrka #Filomena