Guterres chce vymenovať slovenského exministra zahraničia splnomocnencom OSN pre Líbyu

Generálny tajomník OSN António Guterres chce vymenovať slovenského diplomata a bývalého ministra zahraničia Jána Kubiša splnomocnencom OSN pre Líbyu.

14.01.2021 21:57
Ján Kubiš Foto:
Diplomat Ján Kubiš na archívnej snímke z roku 2013
debata (10)

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na list Bezpečnostnej rady OSN, ktorý má k dispozícii. Bývalý splnomocnenec OSN pre Líbyu Ghasán Salám z funkcie odstúpil pre mimoriadny stres už skoro pred rokom.

Pokiaľ nikto z 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN do piatkového večera nepodá námietky, nahradí Kubiš Saláma, ktorý rezignoval vlani v marci. Svoje rozhodnutie vtedy zdôvodnil mimoriadnym stresom súvisiacim so snahou riešiť problémy krízou zmietanej Líbye. Doteraz bola úradujúcou Salámovou zástupkyňou Stephanie Williamsová.

Bývalý slovenský minister zahraničia Kubiš je v súčasnosti osobitným koordinátorom OSN pre Libanon. Slúžil aj ako osobitný vyslanec OSN pre Afganistan a Irak.

Návrh vymenovať do úradu Kubiša prichádza potom, čo Bezpečnostná rada OSN v decembri schválila Guterresov plán menovať zvláštnym splnomocnencom pre Líbyu Nikolaja Mladenova. O týždeň neskôr však bulharský diplomat post odmietol „z osobných a rodinných dôvodov“.

Líbya upadla do chaosu po zvrhnutí bývalého lídra Muammara Kaddáfího v roku 2011. OSN sa snaží sprostredkovať ukončenie konfliktu a zblížiť administratívy, ktoré sa separátne ustanovili v Tripolise a na východe krajiny.

V októbri sa dve hlavné strany konfliktu – Vláda národnej jednoty (GNA) v Tripolise a Líbyjská národná armáda (LNA) poľného maršala Chalífa Haftara sídliaca na východe krajiny- dohodli na prímerí. Obe majú podporu rozdielnych štátov – za Tripolisom stojí OSN a Turecko s Katarom, za Haftarom Rusko, Spojené arabské emiráty a Egypt.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN #Ján Kubiš