Zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo 26 obetí

Najmenej 26 ľudí zomrelo následkom zemetrasenie o sile 6,2 stupňa, ktoré zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi.

15.01.2021 07:08 , aktualizované: 10:23
zemetrasenie sulawesi indonézia ruiny Foto: ,
Po zemetrasení prehľadávajú ruiny budov v indonézskom meste Mamuju.
debata (1)

S odvolaním na miestne úrady o tom informovala agentúra AFP. Zranených je podľa agentúry AP najmenej 200, úrady však stále zisťujú rozsah škôd a počet mŕtvych.

Epicentrum sa nachádzalo šesť kilometrov od mesta Majen a ohnisko v hĺbke desiatich kilometrov. Úrady nevydali varovanie pred vlnou cunami, zemetrasenie však spôsobilo početné zosuvy pôdy. O niekoľko hodín skôr zasiahlo rovnakú oblasť zemetrasenie o sile 5,9 stupňa a celkovo seizmológovia napočítali 26 následných dotrasov.

Niekoľko tisíc obyvateľov opustilo kvôli chvenii sa pôdy svoje domovy. Úrad pre odstraňovanie následkov katastrof uviedol, že v meste bolo zničených najmenej 62 budov a sú prerušené dodávky elektrického prúdu. Okrem Majenu sú obete hlásené tiež z mesta Mamuju, kde uviazlo pod troskami nemocnice viac ako desať pacientov a členov personálu.

„Nemocnica je zrovnaná so zemou – zrútila sa,“ povedal príslušník záchranárskych síl v meste Mamuju. Dodal, že pod troskami sú uväznení pacienti i zdravotníci, ktorých sa snažia vyslobodiť. Pod zrúteným domov ostala zakliesnená aj osemčlenná rodina, ktorej sa takisto snažia pomôcť dostať von.

V dôsledku zemetrasenia spadlo viacero budov vrátane dvoch hotelov a poškodených bolo najmenej 60 domov.

Indonézia so svojimi viac ako 17 000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov leží na tzv. Ohnivom kruhu, geologicky najaktívnejšej zóne na Zemi, kde sa stretáva niekoľko tektonických platní a pravidelne tam dochádza k zemetraseniam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia #Sulawesi