KĽDR napína svaly: Predstavila novú raketu, rozvíja jadrový arzenál

Severná Kórea predstavila počas vojenskej prehliadky novú balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM), informovali v piatok tamojšie štátne média.

15.01.2021 10:50
kĽDR, prehliadka Foto:
Vojenská prehliadka v Pchjongangu.
debata (61)

Prehliadka sa odohrala v noci na piatok, dva dni po konci osemdňového zjazdu Kórejskej strany práce, ktorý vláda organizuje každých päť rokov. Severokórejský líder Kim Čong-un označil Spojené štáty za „najhlavnejšieho nepriateľa“ a zaviazal sa posilniť jadrový a raketový arzenál svojej krajiny. Na prehliadke v hlavnom meste Pchjongjangu sa ukázali rady pochodujúcich vojakov a vojenskej techniky vrátane tankov a raketometov.

Na záver podľa analytikov predviedol režim nový druh balistických rakiet a striel SLBM (submarine-launched Ballistic Missile), ktoré viezli nákladné automobily. „Najmocnejšie zbrane na svete, strely odpaľované z ponoriek, vošli jedna po druhej na námestie a silne demonštrujú moc revolučných ozbrojených síl," uviedla severokórejská agentúra KCNA.

zväčšiť Vojaci KĽDR počas prehliadky v Pchjongangu. Foto: SITA/AP
KĽDR, prehliadka Vojaci KĽDR počas prehliadky v Pchjongangu.

Rakety SLBM majú podľa KCNA „schopnosť preventívnym úderom zničiť nepriateľov mimo územia (kórejského polostrova)“.

Z formulácie agentúry vyplýva, že rakety majú väčší dosah a dokážu doletieť aspoň do Japonska, komentuje AFP. V Južnej Kórei a Japonsku sa nachádzajú tisíce príslušníkov amerických ozbrojených síl, pripomína AFP.

Podľa analytikov je účelom zjazdu a vojenskej prehliadky ukázať severokórejskú vojenskú silu, a tým vyvinúť tlak na budúceho amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sa prezidentského úradu ujme 20. januára.

zväčšiť Severokórejský líder Kim Čong-un počas... Foto: SITA/AP
Kim Čong-un Severokórejský líder Kim Čong-un počas vojenskej prehliadky.

Severná Kórea podľa Kim Čong-una dokončila plány na ponorku na jadrový pohon, čo by zmenilo strategickú rovnováhu. „Je dokončený nový plánovací výskum pre ponorku s jadrovým pohonom, ktorý má vstúpiť do procesu záverečných skúšok,“ uviedol Kim na zjazde.

Podľa jeho slov je kľúčom k budúcim vzťahom medzi KĽDR a USA ukončenie „nepriateľského“ postoja zo strany Washingtonu.

Všeobecne sa predpokladá, že Spojené štáty sa počas Bidenovho prezidentského mandátu vrátia ku klasickejším diplomatickým prístupom, ako je trvanie na rozsiahlom pokroku v rozhovoroch na pracovnej úrovni skôr, ako bude možné uvažovať o summite lídrov.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #jadrové zbrane