V talianskom domove dôchodcov zomrelo päť ľudí. Zrejme sa otrávili plynom

Päť seniorov zomrelo pravdepodobne v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým v opatrovateľskom domove neďaleko Ríma. Ďalších sedem ľudí vrátane dvoch zamestnancov zariadenia vo vážnom stave previezli do nemocnice. S odvolaním sa na talianske médiá o tom informovala v sobotu agentúra AP.

16.01.2021 16:06
debata (2)

Príčinou tragédie v meste Lanuvio bol zrejme únik plynu. Obyvateľov domova a pracovníkov našiel v bezvedomí v sobotu ráno ich kolega. Podľa úradov mali všetci z nich príznaky spojené s otravou oxidom uhoľnatým.

Všetkých obyvateľov a zamestnancov domova tento týždeň testovali na prítomnosť ochorenia COVID-19 po tom, ako sa nákaza potvrdila u jedného pracovníka. Pozitívny výsledok testu malo deväť seniorov a traja zamestnanci. Infikovaných obyvateľov domova mali v sobotu previesť do špecializovaného zariadenia určeného na liečbu pacientov s koronavírusom.

Oxid uhoľnatý je bezfarebný plyn bez zápachu, ktorý sa vytvára počas horenia fosílnych palív, ako sú zemný plyn, ropa, drevo alebo uhlie. Plyn je škodlivý, pretože po vdýchnutí v organizme vytláča kyslík z červených krviniek, čo môže vyústiť do vážneho poškodenia viacerých orgánov.

Príznaky otravy oxidom uhoľnatým môžu zahŕňať bolesti hlavy, dýchacie problémy, závraty, nevoľnosť, podráždenie očí, nosa a hrdla. V krajnom prípade môže byť inhalovanie tohto plynu smrteľné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko