Počet obetí zemetrasenia na Sulawesi vzrástol na 81

Na najmenej 81 mŕtvych stúpol v pondelok počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6,2, ktoré v piatok ráno zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. V oblasti naďalej pokračujú pátracie a záchranné operácie. S odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu indonézskeho Národného úradu pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) o tom informovala agentúra Reuters.

17.01.2021 11:09 , aktualizované: 18.01.2021 16:16
indonézia sulawesi zemetrasenie ruiny Foto: ,
Príslušníci polície prehľadávajú ruiny budov so záchranárskymi psami. Sulawesi, Indonézia.
debata

Vážne zranenia utrpelo pri otrasoch najmenej 250 ľudí, dodal hovorca. Svoje domovy muselo opustiť viac ako 19 000 obyvateľov. Zemetrasenie zasiahlo provinciu Západné Sulawesi v piatok skoro ráno, keď väčšina obyvateľov ešte spala.

V dôsledku otrasov utrpeli značné škody stovky domov, jedno nákupné centrum, nemocnica a niekoľko hotelov.

Úrady sa teraz snažia zabezpečiť, aby sa medzi tisíckami evakuovaných osôb nerozšíril koronavírus a tak ich testujú pomocou antigénových rýchlotestov.

Silné zemetrasenie je len jednou z prírodných katastrof, ktoré Indonéziu postihli krátko po Novom roku. Záplavy v provinciách Západné Sulawesi a Južný Kalimantan si tento mesiac vyžiadali najmenej 15 obetí. Prinajmenšom 28 ľudí zahynulo aj pri zosuvoch pôdy v provincii Západná Jáva. Na ostrove Jáva sa v januári tiež prebudili sopky Merapi a Semeru, pripomína Reuters.

Okrem prírodných katastrof sa v Indonézii zrútilo 9. januára do Jávskeho mora lietadlo s 62 ľuďmi na palube. K pádu došlo krátko po štarte z Jakarty, pričom nehodu nikto na palube neprežil.

Indonézia so svojimi viac ako 17 000 ostrovmi a vyše 260 miliónmi obyvateľov zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na to, že sa nachádza v oblasti známej ako tichomorský ohnivý kruh, kde sa stretáva viacero tektonických platní.

V roku 2018 zomreli tisíce ľudí pri ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,5 a následných vlnách cunami, ktoré postihli mesto Palu ležiace taktiež na ostrove Sulawesi.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia #Sulawesi