Čínski baníci dali o sebe po týždni vedieť. Máme nádej, odkázali z pasce

Čínski baníci, ktorých pred viac ako týždňom výbuch uväznil pod zemou, dokázali zaslať správu záchranárom.

18.01.2021 23:06
čína, baňa Foto:
Záchranári vŕtajú záchrannú šachtu na pomoc baníkom, ktorí po explózii uviazli v bani na zlato v čínskej provincii Šan-tung na východe krajiny.
debata

Z nej vyplýva, že 12 z 22 nezvestných baníkov je nažive, informoval spravodajský server BBC News s odvolaním sa na miestne úrady.

Nešťastie sa stalo 10. januára v zlatom bani v provincii Šan-tung na východe krajiny. V podzemnej pasci, viac ako 600 metrov od vstupu do šachty, uviazlo 22 ľudí. Výbuch vážne poškodil prístup na dno bane a komunikačné káble. Záchranári ale tento týždeň začuli údery do potrubia, ktorými baníci dávali najavo, že sú stále nažive.

Čínska televízia odvysielala zábery záchranárov, ako spúšťajú do podzemia jedlo zavesené na kábli. Lano potom záchranári vytiahli aj s odkazom od baníkov. „Snažte sa ďalej k nám dostať,“ napísali baníci v správe.

„Všetci sme vyčerpaní. Naliehavo potrebujeme lieky na žalúdočné ťažkosti, lieky proti bolesti a proti horúčke, náplaste a obväzy. Traja ľudia majú tiež vysoký krvný tlak,“ uvádza sa v správe. Autor ručne napísaného listu tiež upozornil, že baníkov, z ktorých štyria sú ťažko zranení, ohrozuje v podzemí veľké množstvo vody.

Záchranári stratili drahocenný čas

„Nevieme o osude ďalších desiatich ľudí,“ napísal. „Kým záchranné práce budú pokračovať, budeme mať nádej. Ďakujeme!“ dodal. Podľa serveru BBC News bolo teraz s baníkmi uväznenými v podzemí nadviazané telefonické spojenie a boli im spustené okrem jedla aj lieky a ďalšie potreby. Zásoby by im mali vystačiť na dva dni.

Podľa úradov sú baníci veľmi zoslabnutí. „V tejto chvíli urýchlene čistíme hlavnú šachtu a vŕtame ďalšie záchranné šachty,“ povedal jeden zo záchranárov.

Podľa BBC trvalo viac ako deň, ako bola nehoda nahlásená. Záchranné tímy tak stratili cenný čas pred začatím snáh preniknúť k baníkom. Za toto 30-hodinové meškanie boli šéf miestnej organizácie komunistickej strany a starosta zbavení funkcií.

Príčiny explózie zatiaľ nie sú známe. Nešťastia v čínskych baniach bývajú časté, pretože mnohokrát tam nebývajú dodržiavané bezpečnostné predpisy. Minulý mesiac v uhoľnej bani na juhozápade Číny prišlo o život 23 baníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #baňa #banské nešťastie