Trump omilostil desiatky ľudí vrátane svojho exporadcu Bannona

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump sa na záver svojho pôsobenia v úrade rozhodol udeliť milosť alebo zmierniť trest takmer 150 ľuďom vrátane svojho bývalého poradcu Stevea Bannona.

20.01.2021 07:20 , aktualizované: 08:08
Michael Flynn / Steve Bannon / Donald Trump / Foto: ,
Na archívnej snímke z 28. januára 2017 americký prezident Donald Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone. Uprostred je vtedajší poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn a šéf stratégie Steve Bannon (vpravo).
debata (5)

Prezident Donald J. Trump udelil milosť 73 jednotlivcom a zmiernil tresty ďalším 70 ľuďom," uviedla jeho administratíva vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Medzi omilostenými ľuďmi sú i bývalí členovia amerického Kongresu či dvaja známi rapperi. Podľa agentúry Reuters Trump naopak neomilostil seba samého ani nikoho z vlastnej rodiny vrátane svojho právnika Rudyho Giulianiho.

Oznámenie prišlo v posledných hodinách republikána Donalda Trumpa vo funkcii šéfa Bieleho domu. V stredu napoludnie miestneho času zloží prísahu nový demokratický prezident USA Joe Biden.

Trump sa rozhodol omilostiť i svojho bývalého poradcu a hlavného stratéga Steva Bannona, ktorý čelil obvineniu z podvodu v súvislosti so zbierkou na stavbu múru na hranici s Mexikom.

S odvolaním sa na predstaviteľa Bieleho domu to napísal americký denník The New York Times (NYT). Televízia CNN s odkazom na svoje zdroje upozorňuje, že nejde o konečné rozhodnutie, kým Trump nepodpíše príslušné dokumenty.

Podľa NYT Trump v utorok telefonicky s Bannonom hovoril. Milosť bola opísaná ako preventívny krok, ktorý by v praxi zrušil obvinenia Bannonovi, ak by bol usvedčený.

Bannon bol obžalovaný v auguste, že spoločne s ďalšími tromi osobami podviedol darcu v súvislosti so zbierkou na stavbu múru na hranici medzi Spojenými štátmi a Mexikom. Vyšetrovanie podľa federálnych prokurátorov na Manhattane ukázalo, že státisíce dolárov zo ziskov darcovskej iniciatívy napriek sľubom Bannona a ďalších putovali na ich osobné výdavky.

Bannon bol z väzby prepustený na kauciu päť miliónov dolárov a na kauciu sú na slobode tiež zvyšní traja obvinení, ktorí museli odovzdať pasy. Na súde Bannon trval na svojej nevine.

Omilostenie Bannona je obzvlášť pozoruhodné, pretože bol obžalovaný, ale nebol doteraz odsúdený. Prevažná väčšina prezidentských milostí a zmiernenie trestov sa v minulosti týkala ľudí, ktorí boli obžalovaní a odsúdení.

Biely dom podľa NYT plánoval zverejniť zoznam ľudí, ktoré Trump omilostil, už skôr v utorok, ale debata ohľadom omilostenia Bannona, ktorý verejne podporoval Trumpovu snahu zabrániť potvrdenie výsledkov novembrových prezidentských volieb, vraj bola príčinou oneskorenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Steve Bannon