K zodpovednosti za samovražedné útoky v Bagdade sa prihlásil Islamský štát

Teroristická skupina Islamský štát sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedné bombové útoky, ktoré vo štvrtok otriasli centrom Bagdadu. Pri explózii zahynulo 32 ľudí a desiatky osôb utrpeli zranenia.

22.01.2021 13:33
Irak útok bombový bagdad Foto: ,
Ľudia a bezpečnostné jednotky sa zhromažďujú na mieste samovražedného bombového útoku 21. januára 2021 v Bagdade. Viac ako 30 ľudí zahynulo a desiatky utrpeli zranenia.
debata (2)

Iracký minister zdravotníctva Hassan Muhammad al-Tamímí informoval, že útoky na rušnom trhu si vyžiadali 110 zranených, pričom niektorí sú vo vážnom stave. Všetky nemocnice v irackom hlavnom meste zmobilizovali, aby liečili zranených.

Hovorca Spoločného veliteľstva operácií, ktoré zahŕňa rad irackých síl, Tahsín al-Chafádží informoval, že prvý samovražedný útočník zakričal uprostred trhu, že je chorý, v dôsledku čoho sa okolo neho zoskupil dav a on následne odpálil opasok s výbušninami. Druhý útočník sa odpálil krátko po ňom.

Koalícia pod vedením USA nedávno zastavila bojové aktivity a postupne sťahuje svoju vojenskú prítomnosť v Iraku, čo vyvolalo obavy z obnovenia pôsobnosti Islamského štátu. Táto skupina v minulých rokoch iba zriedka dokázala preniknúť do Bagdadu, odkedy ju v roku 2017 vytlačili iracké sily a koalícia vedená USA.

Štvrtkové dianie v Bagdade už odsúdil aj pápež František, ktorý to označil za „nezmyselný čin brutality" a vyzval Iračanov, aby naďalej nahradzovali násilie bratstvom a mierom. Pápež, ktorý by mal v marci navštíviť Irak, v súvislosti s útokom poslal irackému prezidentovi telegram.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #Islamský štát