Za „skúšku odvahy“ na TikToku zaplatilo 10-ročné dievča životom

Talianske úrady začali vyšetrovať smrť desaťročného dievčaťa, ktoré sa udusilo kvôli "skúške odvahy" na sociálnej sieti TikTok.

22.01.2021 22:28
debata (9)

Školáčka zomrela v stredu, keď sa doma v kúpeľni sama pokúsila udusiť sa pomocou pásky, aby splnila výzvu nazvanú Blackout Challenge, v ktorej sa užívatelia TikToku snažia vyvolať mdloby alebo sa dostať do bezvedomia.

Desaťročnú Antonellu našla doma v Palerme v bezvedomí jej päťročná sestra a lekári po prevoze do nemocnice konštatovali mozgovú smrť. Rodičia sa potom rozhodli pre darcovstvo orgánov.

Smrť dievčaťa vzbudila v Taliansku obrovský rozruch a diskusiu o prísnejšej regulácii detských internetových aktivít. Starosta Palerma Leoluca Orlando ale médiám povedal, že takáto debata mala začať už dávno, a to najmä vzhľadom na pandémiu, kvôli ktorej trávia denne niekoľko hodín pri počítačoch milióny školákov.

„Nemali sme ani tušenia. Nevedeli sme, že sa takejto hry zúčastňuje. Vedel som, že na TikToku sa pozerá na videá tanečnej choreografie. Ale také zverstvo, to sme si nevedeli predstaviť," povedal denníku La Repubblica otec dievčaťa Angelo Sicomero.

Nariadili zablokovať účty

Polícia prípad vyšetruje a skúma okrem iného Antonellin mobilný telefón. Hovorca sociálnej siete TikTok, ktorá má len v Európe okolo 100 miliónov užívateľov, uviedol, že spoločnosť úradom poskytne všetky potrebné informácie. „Bezpečie TikTokovej komunity má pre nás tú najvyššiu dôležitosť," povedal.

Taliansky úrad na ochranu osobných údajov sociálnej sieti nariadil, aby okamžite zablokovala všetky účty, pri ktorých nemožno bezpečne overiť vek užívateľov. Mimo prevádzky majú byť prinajmenšom do 15. februára. TikTok sám stanovuje, že účet si smie založiť len používateľ starší ako 13 rokov. Pravidlo sa ale dá ľahko obísť, pretože informácie zadané používateľom sociálna sieť nijako neoveruje,

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #sociálna sieť #TikTok