Impeachment voči Trumpovi sa začne v druhom februárovom týždni

Proces impeachmentu voči bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa začne v týždni medzi 8.-14. februárom, oznámil v piatok líder demokratov v Senáte Chuck Schumer.

23.01.2021 06:19
debata (10)

Proces sa tak odkladá oproti pôvodnému plánu približne o dva týždne, napísala agentúra DPA.

„Vzbura 6. januára v budove Kapitolu, ktorú podnietil Donald J. Trump, zostáva dňom, na ktorý nikto z nás nikdy nezabudne,“ vyhlásil Schumer.

Panika v Kongrese, Trumpovi stúpenci vtrhli dnu

Evakuácia kongresmanov po tom, ako Trumpovi priaznivci vnikli do budovy, 6. 1. 2021.

Fotogaléria
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...
+6Trumpovi stúpenci vtrhli do budovy Kongresu,...

„Všetci sa chceme preniesť cez túto otrasnú kapitolu v dejinách nášho národa, avšak hojiť sa a zjednotiť môžeme až vtedy, keď vyjde najavo pravda a bude vyvodená zodpovednosť a tú zabezpečí toto súdne konanie,“ dodal Schumer.

Stúpenci bývalého republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
+6Rozlúčka Donalda Trumpa s Bielym domom
10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #impeachment