De Sousa s prehľadom obhájil post portugalského prezidenta

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa podľa takmer kompletných výsledkov volieb s prehľadom obhájil mandát, hneď v prvom kole sa mu podarilo získať vyše 61 percent hlasov.

24.01.2021 21:52 , aktualizované: 25.01.2021 07:09
Marcelo Rebelo de Sousa Foto:
Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa počas príhovoru po oznámení takmer kompletných výsledkov volieb.
debata (2)

Po sčítaní hlasov z takmer 99 percent volebných obvodov o tom informovali svetové tlačové agentúry. De Sousa, ktorý je zástupcom pravého stredu, tak na čele Portugalska bude ďalších päť rokov.

zväčšiť Marcelo Rebelo de Sousa hlasuje v... Foto: SITA/AP, Luis Vieira
Marcelo Rebelo de Sousa Marcelo Rebelo de Sousa hlasuje v prezidentských voľbách.

Na druhom mieste bola so ziskom 12,5 percenta kandidátka socialistov Ana Gomesová, len tesne za ňou bol v neúplných výsledkoch s 11,9 percentami pravicový populista André Ventura zo strany Chega (tiež CHEGA!, portugalsky Dosť!). Pravdepodobne sa mu tak nepodarí dosiahnuť vytúženú druhú pozíciu, jeho výsledok je však podľa agentúry AFP potvrdením rastúceho vplyvu pravicového populizmu v krajine. Portugalska sa doteraz tento politický trend pozorovaný v rade iných krajín netýkal.

K volebným urnám tento rok prišlo necelých 40 percent voličov, čo je menej ako v predchádzajúcich rokoch. Zrejme sa tak potvrdili obavy, že mnoho voličov zostane doma kvôli strachu z nákazy koronavírusu. Nevyplnili sa ale najčernejšie predpovede, ktoré odhadovali, že volebná účasť spadne až ku 20 percentám. Podľa prieskumov pred voľbami sa dve tretiny Portugalcov domnievali, že by hlasovanie malo byť vzhľadom k pandémii odložené.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #prezidentské voľby