Biden a Putin našli spoločný záujem: nezničiť sa

Ich prvý telefonát sa tak trocha "stratil v preklade“. V jednom si ale nový šéf Bieleho domu a vládca Kremľa porozumeli. Ani Joe Biden, ani Vladimir Putin si neželajú hazardovať s obnovením nekontrolovaných pretekov v zbrojení v najničivejšej kategórii jadrových rakiet.

28.01.2021 12:14
Russia US Nuclear Treaty
Strop na americké a ruské balistické rakety zostane ďalších päť rokov v platnosti. FOTO: SITA/AP
debata (51)

Len desať dní predtým, ako mala platnosť Dohody o znížení počtu strategických zbraní vypršať, sa prezidenti USA a Ruska dohodli, že ju o päť rokov predĺžia.

"Svet si môže s uľahčením vydýchnuť. Podarilo sa zachovať poslednú z platných dohôd o kontrole jadrových zbraní,“ komentoval moskovský analytik Alexander Goľc predĺženie dohody New START, ktorá pre obe strany obmedzuje počet nosičov (medzikontinen­tálnych rakiet a strategických bombardérov) na 700 a nasaditeľných strategických jadrových hlavíc na 1 550.

Jediná raketa by zmenila svet

Dohodu privítal aj Gerard Toal, expert na medzinárodné vzťahy z Virginskej technickej univerzity. "Svet zabudol, aké nebezpečné sú tieto zbrane. Použitie iba jedinej, či už náhodne alebo zámerne, proti významnej obývanej oblasti by navždy zmenilo náš svet. Z hľadiska priorít sa k tomu nič ani len nepribližuje. Aby sme mali vôbec možnosť hašteriť sa o územia alebo ľudské práva, potrebujeme situáciu, keď sú tieto zbrane pod prísnou kontrolou,“ povedal Toal pre Pravdu.

Podľa Goľca význam dohody neznižuje ani fakt, že obsah rozhovoru prezidentov obe strany tlmočili absolútne rozlične. "Akoby to boli dva rôzne rozhovory. Podľa Kremľa bola reč o možnej spolupráci v boji s pandémiou koronavírusu, ako aj v iných oblastiach vrátane obchodno-ekonomickej. Biely dom, naopak, vyzdvihol Bidenove témy: otravu a zatknutie Alexeja Navaľného a potláčanie pokojných demonštrácií, "agresiu“ Moskvy na Ukrajine, vypísanie odmien za hlavy amerických vojakov v Afganistane i vlaňajšie masívne hackerské útoky na americké úrady, z ktorých Washington podozrieva Rusko. "Oznámenie o predĺžení odzbrojovacej dohody je tak jediným prienikom ruskej a americkej interpretácie rozhovoru,“ poznamenal ruský analytik.

Žiadne medové týždne

Biden sa dokázal vzdať nereálnej požiadavky Donalda Trumpa, že o predĺžení dohody budú USA rokovať len v prípade, že sa k nej pripojí aj Čína. V podstate prijal pôvodný návrh Ruska, aby sa dohoda predĺžila o päť rokov bez akýchkoľvek predbežných podmienok. Na druhej strane dal nový prezident jasne najavo, že vo vzťahoch s Ruskom bude otvárať aj citlivé témy, ktorým sa jeho predchodca vyhýbal.

"Nazdávam sa, že môžeme konať v spoločných záujmoch našich krajín, napríklad v rámci New START, a dať pritom Rusku najavo, že sme veľmi znepokojení ich správaním, či už ide o Navaľného, hackerov SolarWinds alebo správy o odmenách za hlavy Američanov v Afganistane,“ povedal Biden po svojom prvom rozhovore s Putinom vo funkcii šéfa Bieleho domu.

Podľa Sharon Squassoniovej, profesorky Univerzity Georgea Washingtona, netreba dohodu o predĺžení odzbrojovacej dohody považovať za signál, že by sa nová administratíva chystala zlepšiť vzťahy s Moskvou. "Predĺženie New START-u na celé päťročné obdobie nepredznamenáva medové týždne s Ruskom. Je to iba uznanie spoločnej zodpovednosti a záujmov pri znižovaní jadrových rizík,“ povedala pre Pravdu.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #New START