Západ používa Navaľného na destabilizáciu Ruska, tvrdí Patrušev

Uväzneného ruského opozičného kritika Alexeja Navaľného používa Západ ako nástroj na destabilizovanie Ruska, vyhlásil v utorok Nikolaj Patrušev, popredný zástanca tvrdej línie a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Patrušev tvrdí, že Navaľného je treba brať na zodpovednosť za opakované porušenie zákona, uvádza tlačová agentúra Reuters.

26.01.2021 14:55
Alexej Navaľný Foto: ,
Na archívnej fotografii z roku 2018 opozičný líder Alexej Navaľnyj (uprostred)
debata (57)

Navaľnyj je od 17. januára, keď sa vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z údajnej otravy nervovoparalytickou látkou Novičok, v 30-dňovej vyšetrovacej väzbe. Za porušenie podmienok podmienečného prepustenia na slobodu, ako aj v súvislosti s ďalšími trestnými prípadmi mu hrozí niekoľkoročný pobyt za mrežami. Podľa jeho slov však ide o politicky zosnované obvinenia.

Patrušev, tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie (SBRF), vyslovil požiadavku, aby Navaľnyj v plnom rozsahu čelil spravodlivosti.

„Navaľnyj opakovane hrubým spôsobom porušil ruskú legislatívu tým, že sa zaplietol do podvodov týkajúcich sa vysokých peňažných súm. Ako ruský občan preto musí v súlade s platnými zákonmi niesť zodpovednosť za svoju ilegálnu činnosť,“ uviedol Patrušev pre ruský týždenník Argumenty i fakty (AiF).

„Západ potrebuje túto postavu na destabilizovanie situácie v Rusku, na spoločenský prevrat, štrajky a nové majdany,“ povedal Patrušev, narážajúc na revolúciu na Ukrajine z roku 2014, počas ktorej zosadili Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na otázku ohľadom Patruševových výrokov uviedol, že ďalšie rozhodnutia súvisiace s prípadom Navaľného sú na pleciach súdu a nie sú záležitosťou Kremľa. Navaľného čaká vypočúvanie 2. februára.

Ruská polícia zatkla počas sobotňajších protestov vyše 3700 demonštrantov, ktorí požadovali prepustenie Navaľného. Podľa Kremľa boli protesty protizákonné. Peskov v utorok ďalej vyhlásil, že vláda nemôže viesť dialóg s ilegálnymi demonštrantami. Týchto protestujúcich zároveň obvinil z agresívneho správania a z použitia „bezprecedentného násilia“ proti polícii.

Denník Kommersant v utorok citoval nemenované bezpečnostné zdroje, podľa ktorých sa možno začne vyšetrovanie demonštrácií ako „masových nepokojov“. Západ vyzval na prepustenie Navaľného, ale Európska únia vyhlásila, že sa vyhne uvaleniu nových sankcií na ruských jednotlivcov, ak Moskva prepustí Navaľného po 30 dňoch.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj