Biden v telefonáte so Stoltenbergom potvrdil oddanosť USA voči NATO

Americký prezident Joe Biden v utorok v telefonáte s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom potvrdil záväzky Spojených štátov voči kolektívnej obrane.

26.01.2021 23:37
debata (19)

Biden oznámil svoj úmysel radiť sa a pracovať so spojencami v celej škále spoločných bezpečnostných problémov, vrátane terorizmu, ruskej priebojnosti a narastajúceho vplyvu Číny. Obaja diskutovali o obavách zo situácie v Afganistane, Iraku a Rusku, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Biely dom.

Biden aj Stoltenberg sa tiež zaviazali k spolupráci pri riešení klimatických zmien a pandémie koronavírusu. Zhodli sa, že je potrebné „zachovať trend zvyšovania výdavkov na obranu, aby boli naše národy bezpečné v nepredvídateľnom svete“, uviedla agentúra AFP.

Šéf Severoatlantickej aliancie Stoltenberg v samostatnom vyhlásení napísal, že bolo „skvelé“ rozprávať sa s Bidenom a že sa teší na úzku spoluprácu s americkým prezidentom počas novej kapitoly NATO.

Stoltenberg zdôraznil, že „NATO je priestor, kde sa Európania a Američania stretávajú každý deň a kde spoločne môžeme čeliť výzvam, ktorým žiaden z našich štátov nemôže čeliť sám“.

Telefonát bol ocenený ako veľký posun v politike USA po štyroch rokoch vládnutia bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý znevažoval spojencov NATO a vyzýval ich, aby venovali viac peňazí na obranu.

Biden naopak súhlasil, že sa bude spoločne s NATO podieľať na príprave samitu tejto aliancie, ktorý sa má konať v Bruseli tento rok.

V utorok už skôr americký Senát potvrdil Antonyho Blinkena za ministra zahraničných vecí. Na tento post ho vybral prezident Biden. Aj Blinken zdôraznil dôležitosť spolupráce so spojencami NATO a posilňovania aliancie.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg