Ministerstvo spravodlivosti USA zrušilo Trumpovo opatrenie nulovej tolerancie

Americké ministerstvo spravodlivosti oficiálne zrušilo sporné opatrenie bývalej vlády o tzv. nulovej tolerancii, ktoré žiadalo trestné stíhanie nezákonných migrantov a viedlo k rozdeľovaniu rodín. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica CNN.

27.01.2021 14:09
Migrant / Migranti / Nulová tolerancia / Foto: ,
Na snímke z júla 2019 migranti vracajúci sa späť do Mexika cez most Puerta Mexico na mexicko-americkej hranici v Matamorose
debata (3)

Politiku tzv. nulovej tolerancie, spočívajúcu v odoberaní detí migrujúcim rodičom, ktorí nelegálne prekročili hranice Spojených štátov, zaviedol v máji 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump. Neskôr podpísal nariadenie, ktorým rozdeľovanie rodín migrantov ukončil – politika nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii však zostala aj naďalej v platnosti.

Ministerstvo spravodlivosti sa v utorok rozhodlo toto opatrenie definitívne zrušiť. „V súlade s touto dlhodobou zásadou, na základe ktorej sa trestné prípady posudzujú individuálne, ruším – s okamžitou platnosťou – toto nariadenie,“ povedal minister spravodlivosti Robert Monty Wilkinson. Wilkinson tento rezort prevzal 20. januára po inaugurácii novej americkej vlády.

Právnici stále nedokážu vypátrať rodičov 611 detí, ktoré boli oddelené od svojich rodín príslušníkmi americkej pohraničnej stráže v rokoch 2017–18, píše CNN s odvolaním sa na súdne úrady.

Nový americký prezident Joe Biden sľúbil, že zruší opatrenia svojho predchodcu Trumpa v piatok by mal oznámiť zloženie skupiny expertov, ktorá sa bude zaoberať zjednotením rozdelených rodín, píše CNN.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nulová tolerancia