Putin: Koronavírusová pandémia je hrozbou pre globálnu stabilitu

Pandémia koronavírusu by v kombinácii s hospodárskou nerovnosťou a globálnou rivalitou mohla prehĺbiť nestabilitu vo svete. Vo svojom vystúpení na virtuálnom Svetovom ekonomickom fóre v Davose to v stredu uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AP.

27.01.2021 20:20
debata (24)

„Pandémia zhoršila nahromadené problémy a nerovnováhu,“ uviedol Putin. „Medzinárodné inštitúcie slabnú, regionálne konflikty sa množia a globálna bezpečnostná situácia sa zhoršuje,“ pokračoval.

Putin ďalej síce ocenil dohodu Ruska a USA o predĺžení platnosti novej dohody START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní, avšak dodal, že súčasné rastúce napätie medzi Moskvou a Washingtonom pripomína situáciu pred druhou svetovou vojnou.

„Pevne dúfam, že vypuknutie takéhoto ‚horúceho‘ globálneho konfliktu je v súčasnosti nemožné. Znamenalo by to koniec civilizácie. Situácia sa však môže stať nepredvídateľnou a vymkne sa spod kontroly. Existuje skutočné nebezpečenstvo, že budeme čeliť úpadku globálneho vývoja, ktorý vyústi do pokusov vyriešiť rozpory hľadaním vnútorných a zahraničných nepriateľov a zničením základných tradičných hodnôt,“ poznamenal Putin.

Zlá svetová hospodárska situácia je podľa Putina výsledkom západného liberálneho ekonomického modelu, ktorý „podnecuje sociálnu, rasovú a etnickú neznášanlivosť, pričom miera napätia sa zvyšuje aj v krajinách so zdanlivo dlhoročnou tradíciou občianskych a demokratických inštitúcií“.

Ruský prezident ďalej kritizoval sociálne siete a technologické spoločnosti, ktoré ich vlastnia, za ich snahu „ovládnuť spoločnosť, nahradiť legitímne demokratické inštitúcie a uzurpovať si právo jednotlivca rozhodovať o tom, ako žiť a aké názory vyjadriť“.

„Všetko toto sme videli v Spojených štátoch,“ dodal Putin.

Putin tiež tvrdí, že „existuje čoraz agresívnejší tlak vyvinutý na krajiny, ktoré nesúhlasia so svojou úlohou poslušných satelitov, prostredníctvom obchodných bariér, neoprávnených sankcií a obmedzeniami vo finančnej, technologickej a informačnej oblasti“.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #koronavírus #Covid-19